Adrenalin, fight och folkfest – det här är folkrace

Under tisdagen gick startskottet för folkracetävlingen Semesterracet. Tävlingsledare under de fem dagarna är Beatrice Ågren Karlsson.

Tävlingsledaren Beatrice Ågren Karlsson framför tävlingsbanan.

Tävlingsledaren Beatrice Ågren Karlsson framför tävlingsbanan.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2022-07-12 20:00

Hon är glad över att veckan haft en bra start, och att premiärdagen har flutit på som den ska. Vimmerby Tidning träffar henne vid speakerbåset där hon verkar ha stenkoll på det mesta som sker runtomkring. Av ungefär 380 funktionärer som är på plats gissar hon att hon har koll på cirka 250. Några kommer från Vimmerby, men många är ditresta från andra orter.

Vad är egentligen folkrace?

– Det är en familjesport som från början var menad att vara ganska billig. I vanliga heat kör man tre varv och i finalen fem eller sex. Här är banan ungefär 700 meter, höftar Ågren Karlsson.

Alla bilarna som har varit på startplattan är till salu efter tävlingen, men det finns förare som får behålla sina bilar i flera år, berättar hon.

Vad är tjusningen med sporten?

– Det är nog fighterna, adrenalinet och att det är både en familjegrej och en publiksport.

Hur är det att vara tävlingsledare på Semesterracet?

– Ibland är det en utmaning med många förare och heat, men i det stora hela är allt som på en vanlig tävling, bara lite större. Det som skiljer mest är egentligen förberedelserna innan.

I år kommer 80 damer att tävla, och cirka 390 herrar eller seniorer.

Har förarna påverkats något av de höga bränslepriserna?

– Ja, det är till exempel flera som valt att dela bilar istället för att dra två bilar hit för att slippa transporten, vilket vi ser när vi tittar på de anmälda, säger Ågren Karlsson. 

I Gnagaredalen har många sällskap samlats för att titta på eller köra folkrace.
I Gnagaredalen har många sällskap samlats för att titta på eller köra folkrace.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!