Tomma butikslokaler i centrum – så är läget just nu

Det finns flera tomma butikslokaler i centrum. Vimmerby Tidning har pratat med fastighetsägarna om vad som är på gång.

Flera lokaler gapar tomma i centrala Vimmerby. Enligt fastighetsägarna är det svårt att få dem uthyrda.

Flera lokaler gapar tomma i centrala Vimmerby. Enligt fastighetsägarna är det svårt att få dem uthyrda.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-02-09 20:00

Flera lokaler står tomma i centrala Vimmerby. De flesta i centrum och några lite längre ut från stadskärnan. Och enligt de fastighetsägare Vimmerby Tidning har pratat med står inte hyresgästerna i kö. Tvärtom är det väldigt trögt på marknaden just nu. 

undefined
I lokalen där klädbutiken Hemma Hos Emma tidigare fanns är det fortfarande tomt.

Storgatan – tidigare Hemma Hos Emma

Butikslokalen har stått tom sedan klädbutiken Hemma Hos Emma slog igen för snart tre år sedan. I våras uppgav fastighetsägaren att det fanns en intressent men att inget var klart då. Sedan dess har inget hänt i lokalen. Fastighetsägaren Per Ovedal, Gamla Torget AB, säger att det är trögt på marknaden i Vimmerby.

– Just nu händer ingenting. Lokalen får stå tom till rätt hyresgäst dyker upp. Det är tråkigt att en så central lokal ska behöva stå tom, men det fattas intresse helt enkelt. 

undefined
Halva lokalen som gamla Djurproffsen hade är uthyrd, men den andra halvan står tom.

Drottninggatan – gamla Djuraffären

Ena halvan av lokalen står tom sedan Djuraffären flyttade. Intresset för lokalen är svalt, konstaterar Niklas Andersson, Fågelvik Fastigheter. 

– Ena sidan hyrs av en inredningsbutik, andra halvan står tom. Det är tyvärr inte stor efterfrågan på den. Vi har haft några små visningar men många backar när de får reda på hyran, även att den inte är jättehög. Vi avvaktar och hoppas att någon dyker upp. 

undefined
Än så länge är butiken Till Dej i full gång. Men den 30 april kommer butiken att upphöra och samtidigt är hela fastigheten till salu.

Norrtullsgatan butiken Till Dej

Klädbutiken Till Dej aviserade i veckan att butiken läggs ner i slutet av april och därmed blir ytterligare en lokal stående tom. Fastigheten som butiken finns i är just nu ute till försäljning. Marcus Alsér, ordförande för Vimmerby Fabriks- och Hantverksförening, som äger fastigheten, tror inte att en tom lokal påverkar intresset för fastigheten.

– Affärslokalerna vi har i fastigheten har haft olika hyresgäster genom åren och har historiskt sett varit enkla att hyra ut, säger han.

undefined
Det är åtta år sedan Posten flyttade från lokalen på Sevedegatan. Sedan dess har den stått tom.

Sevedegatangamla Posten

Lokalen har stått tom sedan Posten flyttade 2015. Att hitta en ny hyresgäst har varit en utmaning.

– Vi har haft flera spår och har varit nära att hyra ut hela lokalen. Men i höstas blev elräkningarna jättedyra och då var det många företag som drog i handbromsen. Så vi har ingen som är på gång att flytta in just nu, men vi jobbar med den aktivt. Intresse finns och vi får lite förfrågningar till och från. Vi vill förstås se att det blir en varaktig verksamhet, säger Cecilia Karlström, på Svenska Handelsfastigheter. 

undefined
Spelcafét är ett minne blott och kvar är en tom lokal på Sevedegatan.

Sevedegatan gamla spelcafét

Spelcafét upphörde för några år sedan och sedan dess har lokalen stått tom. Fastigheten ägs av Per Hemmingsson och hans tidigare sambo men i nuläget finns inga intressenter.

– Vi hade en intressent men sedan upptäcktes en vattenskada som behöver åtgärdas först. I nuläget är hela huset tomt och vi har faktiskt varit inne på att bygga om till bostäder, men det har stannat av lite.

Falkängsgatan tidigare kiosk

undefined
Lokalen på Falkängsgatan, där det tidigare varit kioskverksamhet.

Lokalen har stått tom sedan kiosken upphörde. Någon ny hyresgäst verkar inte finnas i sikte enligt fastighetsägaren. 

– Vi har ingen för tillfället på gång till den lokalen, skriver Anders Fransson, på Nilsbuss, i ett mail.

undefined
Huset på Stora Torget ser vid första anblicken tomt ut. Men fastighetsägaren låter meddela att han använder lokalerna för sin egen verksamhet.

Storgatan tidigare second-hand-butik

Även om det kan se så ut, är inte lokalen på Stora Torget tom. Fastighetsägaren Magnus Ståhl förklarar:

– Jag har min firma där, men vi har ingen öppen butiksrörelse utan vi är ett installationsföretag och vi nyttjar främst källaren. Där uppe finns det knappt inga grejer, men jag har ändå inte plats för någon mer hyresgäst och vill heller inte använda fastigheten som kommersiellt hus.

Marcus Alsér, ordförande för Vimmerby Fabriks- och Hantverksförening, äger fastigheten där butiken Till Dej har sin lokal.
Marcus Alsér, ordförande för Vimmerby Fabriks- och Hantverksförening, äger fastigheten där butiken Till Dej har sin lokal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!