Vad händer med herrgården?

Den pampiga herrgårdsbyggnaden tornar upp sig som ett slott i miniatyr över dammen. För Storebroborna och folk i trakten är den ett lika självklart som kontrastrikt inslag i bruksorten – men med en minst sagt oklar framtid. – Det har funnits intressenter, men vi har inte kunnat mötas rent prismässigt, säger Mikael Sjöberg, mäklare på Skånegårdar.

Herrgården i Storebro är extremt svårsåld.

Herrgården i Storebro är extremt svårsåld.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2016-08-22 08:00

”Köpläge – här är alla slott till salu just nu!”

”Herrgårdsextra: Här kan du hitta drömhus.”

Om man blint litar på rubrikerna som figurerat i kvällspressen under de senaste åren, kan man lätt få för sig att herrgården i Storebro skulle vara högvilt bland slottssugna spekulanter.

Men så är inte fallet.

Faktum är att herrgården varit svårsåld, ja, till och med extremt svårsåld – så länge mäklaren och ägaren inte velat sänka priset med mer än 15 procent.

Men mer om priset och försöken till försäljning längre fram. Först måste vi reda ut vem som egentligen står som ägare i nuläget.

Mellström ute ur bilden

Säg de två orden ”Storebro herrgård” och de flesta i trakten tänker direkt på Hans Mellström, entreprenören som var med och grundade WM-data, och som därefter blev en nyckelfigur i den svenska båtbyggarbranschen med omfattande ägarintressen i exklusiva fabrikat som Nimbus, Storebro och Ryds.

Mellström delägde nämligen även Storebro herrgård – genom bolaget Storebro Herrgård AB – fram till år 2014. Men sedan skedde något som tycks vara svårt att få en glasklar förklaring till.

Mellström köptes ut som ägare i Storebro Herrgård AB – och kvar som ensam ägare blev Backahill AB, ett fastighetsbolag från Ängelholm grundat av bröderna Mats och Erik Paulsson, mest kända för att ha grundat byggjätten Peab.

När vår tidning ringer upp Hans Mellström och frågar varför han inte längre finns med som ägare av herrgården, dryper svaret av förvåning:

– Nu ställde du mig, det har hänt någonting där för längesen... Någon från bolaget ringer upp dig. Vi äger inte det längre, men jag vill inte säga mer än så.

Och mycket riktigt: ett par dagar senare ringer en kvinna som presenterar sig som ”Hans Mellströms företrädare” upp och ger, vad det verkar, klara besked.

– Vi sålde vår del i Storebro herrgård redan på hösten 2014.

Varför sålde Mellström, eller hans bolag, sitt ägande i herrgården?

– Ja, det finns inte så mycket att säga om det. Det passade inte in i verksamheten längre helt enkelt. Har du några andra frågor så får du vända dig till de nuvarande ägarna.

Backahill AB i Ängelholm?

– Ja, just det. Så heter de säkert. Jag har inte koll på det.

Klick.

Men hos Backahill i Ängelholm är det semestertider och VD:n Anders Nelson är inte nåbar varken på telefon eller via e-post.

Näste mäklare på tur

Bättre jaktlycka blir det hos Skånegårdar, mäklarfirman som tagit på sig uppdraget att sälja herrgården. Efter ett kort samtal med en kvinna på huvudkontoret i Lund, blir undertecknad hänvisad till ansvarig mäklare för Storebro herrgård: Mikael Sjöberg.

– Stora hus på landet springer inte iväg i pris. Herrgården är exceptionellt utrustad och påkostad, men problemet blir att hitta någon som vill betala vad den är värd – eller vad säljaren begär.

Och vad begär säljaren här?

– Utgångspriset var tio miljoner, men det sista vi satte nu var 8,5. Men det hjälpte inte. Det har funnits intressenter, men vi har inte kunnat mötas rent prismässigt så nu är den borttagen från vår hemsida bland lediga objekt.

Hur kommer det sig om den inte är såld?

– Ja... Efter tre år är det liksom inte lönt att försöka längre. Det lutar åt att ägarna byter mäklare nu, avslutar Mikael Sjöberg.

Vem som tar över försäljningen återstår alltså att se, om nu Backahill AB plötsligt inte vänder och beslutar sig för att behålla herrgården i den nuvarande ägarformen. Bollen ligger hur som helst hos Ängelholmsföretaget, 291 kilometer från Storebro.

Så läget är på ytan oförändrat: det finns ett pampigt drömhus, ett slott i miniatyr, till salu i Storebro. Problemet är bara att ingen verkar vilja köpa – eller sälja det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om