Föreningen Bevara Vimmerby har alltid hämtat sin drivkraft ur det höjda pekfingret. Ska det se ut så här? Varför händer det inget?
I decennier har man prisat byggnadsvård man anser vara värd att applådera - och då och då delat ut skopor till motsatsen.
Nu vill man väcka liv i "Vackra Vimmerby".
Projektet "Vackra Vimmerby" startade våren 2011. Målet var att ta fram ett gestaltningsprogram för att stärka attraktionskraften som besöksmål, men också för att skapa en vacker miljö för kommunens invånare. I juni 2013 visades tre förslag från olika arkitektbyråer för kommunstyrelsen. Även invånarna fick ta del av förslagen och tycka till om dem.
Tengbom AB fick uppdraget och startade sitt arbete under våren 2014. Invånarna i Vimmerby fick bidra med sina åsikter. Bland annat anordnades gemensamma gåturer i staden och öppet hus. I början av 2015 presenterade de ett förslag till program som invånarna fick tycka till om. Och intresset för att tycka till var stort.
Kommunfullmäktige antog förslaget sommaren 2015.
"Kommunen kommer löpande att verka för att genomföra de förändringar som programmet föreslår. Vilka åtgärder som blir aktuella kan variera från år till år. Men tanken är att börja med centrumdelen och stadens entréer. Därefter ska man jobba sig inifrån centrum och ut. Allt detta under en tioårsperiod", kan man läsa på Vimmerbys hemsida, där också gestaltningsprogrammet finns att läsa i sin helhet.
- Tengboms gjorde en gedigen utredning och tog fram ett ambitiöst gestaltningsprogram på 55 sidor. Det klubbade kommunfullmäktige för drygt två år sedan och nog måste man undra vilka lågt hängande frukter i det materialet som är inom räckhåll? Vad händer med "Vackra Vimmerby?" Hur går det med visionerna av hur Vimmerby skulle kunna se ut? säger Mikael Sandström.
I gestaltningsprogrammet lyfts bland annat behovet av att lyfta fram stadens kvaliteter längs med passerande vägar och vid strategiska infarter.
- Här kan det verkligen bli bättre, om man ser Vimmerby ur en besökares ögon. Följer man anvisningarna på skyltarna är det första man möter antingen parkeringsplatsen på baksidan av Dressman eller lastkajen bakom Sandströms. Om Vimmerby ska marknadsföras som idylliskt turistmål måste man höja blicken och ambitionsnivån.
Karlbergstomten är prio ett, tycker Mikael Sandström.
- Bevara Vimmerby tog beslut på årsmötet att vi ska göra vårt yttersta för att något verkligen händer med Vimmerbys skamfläck, som stått övergiven och öde sedan många år. Vi vill förstås att något verkligen händer, och att det som händer blir vackert och bra.
I gestaltningsprogrammet föreslås en förtätning med ny trähusbebyggelse och "trädgårdar som tittar fram" längs Stångågatan vid Karlbergstomten.
- Karlbergstomten är en given utgångspunkt för en diskussion om hur Vimmerby ska utvecklas.
Till samtalet "Att bevara och bebygga ett vackrare Vimmerby" den 14 december har utöver politiker och tjänstemän också turistansvariga, näringslivsrepresentanter, fastighetsägare och andra med tankar och visioner om Vimmerby bjudits in.
Varför ska Vimmerbyborna komma, då?
- För att jag jag tror många är intresserade och undrar vad som händer. Här finns chansen att lyssna och bilda sig en egen uppfattning. Vi är inte ute efter någon pajkastning. Tonläget kan stundtals bli högt, när man inte är förtjust i de planer kommunen vad gäller bebyggelse. Vi är inte intresserade av att skruva upp det, och det här är inte en kväll som i första hand ska ägnas åt diskussioner kring "bygg gärna, men inte på min bakgård".