"Vad ska vi göra om vi inte vet?"

På gymnasiet i Vimmerby är droger vardagsmat. Men varken kuratorn Karin Jönsson eller områdeschefen Alf Olsson har sett den bild vi gav i gårdagens tidning.
- Jag blir allvarligt oroad när du säger det här, säger Alf Olsson.

Har en annan bild. Varken Karin Jönsson (kurator) eller Alf Olsson (områdeschef) har sett den bild vi fick av elever om drogvanorna på skolan.

Har en annan bild. Varken Karin Jönsson (kurator) eller Alf Olsson (områdeschef) har sett den bild vi fick av elever om drogvanorna på skolan.

Foto:

Vimmerby2014-11-08 05:06


Drogen spice sprider skräck i Sverige. I går inträffade ännu ett dödsfall som den syntetiska drogen misstänks ligga bakom. En 18-årig man från Alingsås avled av förmodat spice-bruk. På gymnasiet i Vimmerby flödar den uppmärksammade drogen i mängder. En elev vi talat med uppger att tio personer i bekantskapskretsen tar droger dagligen - och kan utöver det också namnge ett 40-tal potentiella användare. Det är en bild av skolan som vare sig kuratorn Karin Jönsson eller områdeschefen Alf Olsson känner igen sig i. Karin Jönsson trodde att drogsituationen på skolan var under kontroll och klart bättre än 2010.
- Vi har ett fåtal elever som tar droger, men de har vi koll på tillsammans med föräldrarna. Som vi vet är det ganska lugnt i dagsläget, säger Karin Jönsson först.
Båda häpnar sedan över vår tidnings uppgifter:
- Jag blir allvarligt oroad när du säger det här, säger Alf Olsson.
Karin Jönsson:
- Det är inte den bild vi har. Vi har haft kända fall och givetvis har man uppsikt, men jag skulle ljuga om jag säger att jag vet att situationen blivit värre. Men vi får inte vara naiva, visst kan den vara värre än vi tror. Det måste vi ha i bakhuvudet.
En elev säger att vissa elever är höga i korridorerna. Hur ser ni på det?
- I höst har vi inte haft det. Tidigare har vi dokumenterade fall, men då får man inte vara i skolan. Då blir man sjukskriven i 14 dagar, och vi kallar till ett möte. Men jag kan inte säga att läget är så nu, men absolut, det kan vara vi som inte vet. Jag kan inte säga till dig att vi vet hur det ser ut - för det gör vi inte.
Alf Olsson menar att det, ur integritetssynpunkt, är svårt att kontrollera det.
- Vissa elever är gladare vissa dagar i skolan än andra. Är det ett förändrat beteende? Är eleven bara nykär och glad för det? Det är väldigt, väldigt svårt att anklaga någon för att vara drogpåverkad utan att ha fog för det när eleven kanske egentligen bara är kär. Jag säger inte alls emot eleverna du pratat med, men vad ska vi göra utan belägg?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om