Våffelbrukets verksamhet i Vimmerby hotas

Beskedet att Våffelbruket skulle etablera sig hos Magasin 5 togs emot väl av Vimmerbyborna. Men nu kan Vimmerby Tidning avslöja att verksamheten brustit på flera plan och att framtiden ser mörk ut.

Våffelbruket öppnade upp i Vimmerby under sommaren hos Magasin 5, en öppning som Vimmerby Tidning nu kan avslöja att de inte hade tillstånd för och nu är även verksamhetens framtid i Vimmerby hotad.

Våffelbruket öppnade upp i Vimmerby under sommaren hos Magasin 5, en öppning som Vimmerby Tidning nu kan avslöja att de inte hade tillstånd för och nu är även verksamhetens framtid i Vimmerby hotad.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2022-11-02 20:00

Våffelbrukets etablering i Vimmerby ser ut att bli kortvarig. Detta efter att de hamnat i tvist med både hyresvärden Jerker Ekelund och Miljö- och byggnadsförvaltningen. 

– Det är vi väldigt överens om: att de kommer inte öppna i egen regi hos mig igen och en franchise här ser jag i dagsläget inte som en möjlig lösning, säger Jerker Ekelund till Vimmerby Tidning.

Enligt uppgifter från livsmedelsinspektionen i Hultsfred skulle en livsmedelsinspektion genomförts hos Våffelbruket den 29 augusti. Men när inspektören kom dit möttes hon av beskedet att verksamheten slagit igen. Enligt dokumentation från tillfället har företrädaren för Magasin 5, Jerker Ekelund, då informerat inspektören om att stängningen är permanent, något som Våffelbruket varken bekräftar eller dementerar till Vimmerby Tidning.

"Vi är intresserade av att driva våra Våffelbruk på platser med strategiska lägen, god lönsamhet och bra samarbetspartners. Finns de förutsättningarna så är vi öppna för samarbeten, oavsett var i Sverige det är", skriver nytillsatta vd:n Jon Sten i ett mejl till Vimmerby Tidning.

Hur ser ni på att det inte är aktuellt för er att vara kvar hos Magasin 5?

"Ingen kommentar".

Vimmerby Tidning kan också avslöja att Våffelbruket startade sin verksamhet i Vimmerby utan att ha registrerat den. De fick därmed en sanktionsavgift på sig och ärendet handhas nu av Kammarkollegiet. Därför blev verksamheten registrerad först den 22 juli 2022, två veckor efter öppningen.

"Jag har ingen kommentar förutom att vi har interna arbetssätt och rutiner för att se till att vi alltid jobbar utifrån de gällande bestämmelserna som finns", skriver Sten.

När Vimmerby Tidning granskar företaget ytterligare genom en sökning i Skatteverkets företagsinformation framkommer det att Våffelbruket AB inte är godkänt för F-skatt.

Ni är inte längre godkända för F-skatt – varför?

"Ingen kommentar".

Våffelbruket har nyligen bytt vd – hur kommer det sig?

"Ja, det stämmer. Våffelbruket har under de senaste 24 månaderna expanderat kraftigt, Vi har gått från 1 Våffelbruk till ca 20 och är idag den ledande Våffelkedjan i Sverige. I det snabbt ombytliga klimatet är det inte konstigt att utveckla och optimera organisationen för att möta framtiden. Den tidigare VD:n i bolaget finns kvar inom organisationen och jobbar med utveckling, koncept och sortiment", skriver Jon Sten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!