Vågade satsa på sin dröm - efter intresse i USA

Det växande intresset för Johanna Rotebäcks illustrerade porträtt, inte minst i USA och Kanada, har fått henne att våga starta eget företag. "Det är surrealistiskt att någon vill köpa det jag illustrerar".

Johanna Rotebäck har startat eget företag, Root and Bourne Creative Company. Nu ska hon kombinera arbetet som engelsklärare på Vimarskolan med grafisk design och i huvudsak illustrationer. Kunderna finns över hela världen.

Johanna Rotebäck har startat eget företag, Root and Bourne Creative Company. Nu ska hon kombinera arbetet som engelsklärare på Vimarskolan med grafisk design och i huvudsak illustrationer. Kunderna finns över hela världen.

Foto: Privat

Vimmerby2020-10-08 06:00

31-åriga Johanna Rotebäck i Barmshult, utanför Vimmerby tar steget fullt ut och satsar på en dröm – som egentligen har sitt ursprung i en hobby.

Så sent som för ett par veckor sedan registrerade hon det egna bolaget Root and Bourne Creative Company, som sysslar med grafisk design och i huvudsak illustrationer.

– Allt började blygsamt med att jag designade lite till mig själv, till sociala mediekanaler. Youtubedesign egentligen, det är väldigt populärt att man ska ha en illustrerad tecknad figur av sig själv i sitt intro. Jag tänkte att det där skulle jag kunna göra själv. Jag hade en dator med en touchpenna till och började rita i Photoshop.

undefined
Det är väldigt populärt att man ska ha en illustrerad tecknad figur av sig själv i sitt Youtube-intro. Majoriteten av Johanna Rotebäcks kunder finns utomlands.

När illustrationerna spreds på Instagram och Youtube visade det sig att det fanns andra som var intresserade. Kunder hörde av sig från USA, Kanada och Storbritannien, där intresset för Youtube hunnit växa sig betydligt större än i Sverige.

– Det jag gör nu är främst Youtubedesign, både animerat och stillbilder, där jag illustrerar huvudpersonen för kanalen. Men jag gör också illustrerade porträtt och som egenföretagare tänker jag utveckla med olika posters – på allt från om någon vill ha på sin katt, ett torp som betyder mycket till en plats där man friade till någon. Jag ska även designa en serie posters för heminredning och en barnkollektion med temat skog och magi.

undefined
Om ett par veckor ställer Johanna Rotebäck ut utvalda verk i Frödinge Bygdegård, som hon numera illustrerar med en Ipad Pro, en Apple Pencil och i ett program som heter Procreate.

Johanna Rotebäck har egentligen aldrig sett sig som en kreativ person. Hon har förvisso alltid målat okej och haft godkänt betyg i bild. Men att illustrera digitalt, istället för att använda papper och penna, har väckt en helt annan lust och ett intresse.

– Det som inledningsvis var en hobby har under mina tre år som mammaledig vuxit till något som jag ser att det finns potential i.

undefined
Ett smakprov på Johannas verk.

Vad får dig att våga satsa på att starta eget företag?

– Jag har testat på att jobba med det här på hobbynivå kvällar och helger under ett år, men insåg att tiden inte räcker till. Jag är lärare i grunden och nu fick jag möjlighet att jobba deltid som engelsklärare på Vimarskolan. Annars hade jag nog varit lite för feg. Nu känner jag istället, att det här var nog meningen.

Och framtiden, hur ser du på den?

– Jag trodde verkligen inte att någon skulle vilja ha det jag gör, det känns surrealistiskt att någon vill köpa det jag illustrerar. Men samtidigt häftigt så klart. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!