Arbete på Storgatan blir klart tidigare än förväntat

Delar av Storgatan har sedan i onsdags varit avstängd. Avstängningen skulle ha fortsatt fram till 15 november – men redan till helgen öppnas det upp för trafik igen.

Redan under helgen ska trafiken kunna passera förbi övergångstället på Storgatan igen. Flera veckor tidigare än förväntat.

Redan under helgen ska trafiken kunna passera förbi övergångstället på Storgatan igen. Flera veckor tidigare än förväntat.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-10-29 16:39

Trafikanter i Vimmerby har i veckan fått följa orangea vägmarkeringar förbi en del av Storgatan. Anledningen är att ett övergångsställe rustas upp. Ett arbete som från början beräknades ta flera veckor och som skulle innebära att trafiken inte kunde passera under tiden. 

– Vi tar alltid med extra tid för att ha marginal för oförutsedda händelser. Men arbetet kommer vara klart innan som det ser ut nu och vad jag förstår från entreprenören så kommer trafiken kunna passera från och med fredagkväll, berättar trafikingenjör Maria Åkerö. 

Över halloweenhelgen pausas arbetet och upptas igen på måndag. Att övergångsstället ses över är en del av de tillgänglighetsanpassningar som görs i kommunen.

– Vi höjer stenarna så inte höjdskillnaden mellan trottoaren och gatan är lika hög. Eftersom vägmarkeringar har svårt att fästa på stenar så har vi också valt att byta stenarna till vita, för att se till att det finns zebraränder permanent.  För att man ska märka att det är ett övergångsställe med mer än vägmarkeringarna ansåg vi att det var nödvändigt. 

Kostnaden för projektet kommer ligga uppåt 135 000 kronor.

– Det är det anbud vi har fått från entreprenören och det är vad det max kommer att kosta. Vi kände att det var mer lönsamt i längden att satsa på vita stenar än att behöva måla om gång på gång. 

Kommer fler övergångsställen rustas upp på samma sätt?

– Nej, det finns bara två stenbelagda övergångsställen och den andra har redan vita stenar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!