Vägen till Bragdnämnden

På 1980-talet jobbade den idrottstokige Södra Vi-grabben på sporten på Vimmerby Tidning. Nu har Anders Lindblad, sportkrönikör på Svenska Dagbladet och nyvald sekreterare i Bragdnämnden, gjort debut på Idrottsgalan. Och vilket sällskap han fick! Gulddamerna från Squaw Valley 1960, Irma Johansson och Britt Sandberg, stal showen.
- Inte varje dag man får gå arm i arm nedför trappan till scenen med två sådana kruttanter! Ett minne för livet.

Irma Johansson och Britt Strandberg, OS-veteraner från stafettlaget 1960, dlar ut SvD:s bragdguld till Emma Wikén, Ida Ingemarsdotter och Anna Haag. Till höger Anders Lindblad, SvD:s sportkrönikör och sekreterare i Bragdnämnden. Anders "Asse" Lindblad började sin journalistkarriär på sporten på Vimmerby Tidning. "Inte varje dag man får gå arm i arm nedför trappan till scenen med två sådana kruttanter. Ett minne för livet."  Foto: Tomas Oneborg/Svenska Dagbladet

Irma Johansson och Britt Strandberg, OS-veteraner från stafettlaget 1960, dlar ut SvD:s bragdguld till Emma Wikén, Ida Ingemarsdotter och Anna Haag. Till höger Anders Lindblad, SvD:s sportkrönikör och sekreterare i Bragdnämnden. Anders "Asse" Lindblad började sin journalistkarriär på sporten på Vimmerby Tidning. "Inte varje dag man får gå arm i arm nedför trappan till scenen med två sådana kruttanter. Ett minne för livet." Foto: Tomas Oneborg/Svenska Dagbladet

Foto:

Vimmerby2015-01-24 05:06


I december valdes Anders Lindblad till sekreterare i Svenska Dagbladets Bragdnämnd. Ett hedersuppdrag som den Södra Vi-bördige sportkrönikören är mycket stolt över.
- Svenska Dagbladets Bragdguld har delats ut sedan 1925 och är Sveriges finaste idrottspris och det gäller för mig att förvalta uppdraget på bästa sätt.
Scenpremiär i sin nya roll gjorde han med den äran på Idrottsgalan, när årets Bragdguld skulle delas ut till damernas skidlandslag som tog hem stafettguld i OS i Sotji. Vid sin sida hade han skidveteranerna Irma Johansson och Britt Sandberg från stafettlaget som tog OS-guld 1960.
- Det var lite nervöst att stå på scenen i Globen, men Irma och Britt gjorde ju succé så jag kunde hålla mig i bakgrunden och bara njuta av deras spontanitet.
Vilken är den största bragden genom tiderna, om du själv får bestämma?
- Oj, det finns så många fantastiska bragder genom åren. För mig är nog Björn Borgs femte Wimbledontitel den största, men då hade Borg redan fått Bragdguldet två gånger och kunde inte belönas en tredje gång. Stellan Bengtssons sensationella VM-guld i pingis 1971 ligger mig också varmt om hjärtat. Efter segern gick vi rakt ner i garaget och spelade pingis på spånskivorna som pappa fixat till ett perfekt pingisbord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om