– Steg ett är att veta sin budget och få ett lånelöfte. Ibland går det väldigt fort i budgivningar så det är bra att ha det klart innan, säger fastighetsmäklare Lisa Danielsson.
Med ett lånelöfte i handen är det dags att börja gå på visningar.
– Huset ska kännas som att komma hem. Jag vill också rekommendera att gå på två visningar och ha olika glasögon på. Första gången tycker jag man ska våga drömma och gå på känslan, andra gången kan man fundera över vad huset kommer att kräva och om det känns görbart.
Men det finns fler knep för en lyckad visning.
– Ha ett öppet sinne, försök se potentialen och våga ställa frågor till mäklaren. Det är viktigt att du som köpare känner dig trygg.
Hittar du ditt drömhus är det dags för budgivning, en hel vetenskap kan det kännas som. Vilken nivå ska jag lägga mig på? Hur mycket ska jag höja?
– Är du en seriös budgivare bör du börja på utgångspriset. Det priset ska vara en indikation på vad säljaren är beredd att släppa huset för.
Vinner du budgivningen är det dags för kontraktsskrivning.
– Här är det viktigaste att vara införstådd med innebörden och ställa frågor – i kontraktet finns det formuleringar och termer du kanske aldrig möter annars. Det ska inte finnas några frågetecken när man lämnar en kontraktsskrivning.
En stor skillnad med ett husköp mot ett lägenhetsköp är besiktningen och det viktiga besiktningsprotokollet.
– Är det besiktigat innan uppmuntrar jag alltid till att ta kontakt med besiktningsmannen för att kunna ställa alla viktiga frågor och verkligen förstå protokollet. Tyvärr har jag sett personer missa riktigt bra hus för att de inte förstår protokollet.
Köper du ett dödsbo kan det hända att huset inte är besiktigat och kontraktet får då ofta en friskrivningsklausul.
– Det görs så att inte köparen ska kunna åberopa fel. Men jag tycker inte att man som köpare ska backa från ett sånt hus utan istället göra en egen besiktning. Det kostar 10 000 kronor men det gör också att du slipper ur kontraktet om det skulle visa på mer fel än vad du räknat med. Jag tycker det är en vettig investering tillsammans med en dolda fel-försäkring.
Om allt är grönt efter kontraktsskrivning och eventuell besiktning är det dags för tillträdet.
– Kom ihåg el, avlopp, vatten och en villaförsäkring. Mäklaren brukar hjälpa till med ett ägarbyte.