Vägen tillbaka efter förskingringen

"Vi har varit med om den här jättesmällen, lyckats ta oss igenom allt elände och överlevt" berättar ordförande Monica Olsson.

Emma Gustavsson, Monica Olsson och Yvonne Öhman menar att föreningen trots inställda tävlingar och andra evenmag klart sig bra under pandemin. "Verksamheten behövde ställa om men det har gått bra".

Emma Gustavsson, Monica Olsson och Yvonne Öhman menar att föreningen trots inställda tävlingar och andra evenmag klart sig bra under pandemin. "Verksamheten behövde ställa om men det har gått bra".

Foto: Elin E Elmström

Vimmerby2020-08-10 08:00

Det förfalskade årsbeskedet visade över 200 000 kronor på kontot men saldot var på 65 kronor. Augusti 2014 skakades Vimmerby brukshundklubb från grunden. Då uppdagades det att klubben under flera års tid utsatts för förskingring. Enligt föreningen själva försvann under en tioårsperiod närmare en halv miljon kronor i omgångar. 

– Det är ett av de största bedrägerierna i Svenska kennelklubbens historia och inget som vi är stolta över, berättar ordförande Monica Olsson. 

Katastrofen var ett faktum. Obetalda räkningar hamnade på hög och klubben fick kämpa för att hålla sig över vattenytan. 

–65 kronor är inte mycket att driva en förening på. Dessutom hade vi alla skulder och skulle precis betala 70 000 till en hantverkare som hjälpt oss lägga om taket, berättar kassör Yvonne Öhman.

Men det var inte den ekonomiska smällen som var värst.

– Man kände sig så dum som blev bedragen. Många av oss blev hårt drabbade och led personligt. Det har varit en lång väg tillbaka, menar Monica Olsson. 

undefined
Monica Olsson leker med Gretchen vid Vimmerby brukshundsklubb. Att klubben finns kvar menar hon är tack vare alla som hjälpt till. "Allt det vi har nu har vi behövt jobba upp från ingenting alls"

Efter 3,5 år av väntan kom år 2018 den fällande domen. Efter att ha erkänt dömdes den skyldige för trolöshet mot huvudman och urkundsförfalskning. Drygt 146 000 kronor skulle betalas i skadestånd. 

– Det var bara förskingringen under 2014 och 2013 som togs med i beräkningen. Allt som skett tidigare hade hunnit preskriberats, berättar Yvonne Öhman.

Så började arbetet med att reparera skadan och bygga upp klubben på nytt. Ett arbete som var möjligt på grund av stödet omkring.

–Alla kavlade upp ärmarna och ställde upp tills dess att vi nu har fått en ekonomi i balans igen. Vi hade en fantastisk uppslutning och uppbackning av vårt distrikt, banken, kommunen, studiefrämjandet och av både brukshundklubben och kennelklubben centralt. Plus att alla medlemmar ställde upp. 

–Instruktörerna gjorde ett otroligt jobb, hade de inte slitit som de gjorde hade det inte gått. Från att ha en kurs tog många sig an både dubbla och tredubbla kurser för att få in pengar, tillägger Yvonne Öhman. 

undefined
Yvonne Öhman övar apport med Chippen. ”Framtiden ser ljus ut för föreningen. Flaskhalsen nu är att vi inte har tillräckligt med instruktörer”

De är eniga i att det är just det gemensamma krafttaget och kämparandan som gjort att Vimmerby brukshundsklubb finns kvar. 

–Det fanns en risk att föreningen skulle behöva lägga ner. Istället firar vi 60 år nästa år och kittet mellan oss har aldrig varit starkare än nu, menar Monica Olsson. 

Skulle samma sak kunna hända igen?

– Vi har sett till att organisera oss på ett sätt som gör att vi inte försätter oss i en liknande situation igen. Vi har lärt oss en hård läxa, säger Monica Olsson. 

Inte ens pandemin har kunnat rubba föreningens framtidstro. 

– Vi hade mycket planerat inför sommaren 2020 med både tävlingar och andra evenemang. Sedan kom covid-19, berättar Monica Olsson. 

– Det är häftigt när folk räcker upp handen och säger "vi hjälper till och fixar". För att klara ekonomin satte våra medlemmar igång att sälja kakor, massor med kakor, så att vi fått in jättemycket pengar därifrån. En medlem skänkte ett lass jord så att vi kunde jämna ut planen, en annan hjälpte oss installera en varmvattenberedare på semestern.

– När det händer något så sluter folk upp, menar Yvonne Öhman.

– Vår framtid ser nu ljus ut. Flaskhalsen nu är att vi inte har tillräckligt med instruktörer för att möta upp det stora intresset för våra kurser. Så det hoppas vi på, att fler ska välja att utbilda sig till instruktörer. 

I mitten av augusti startar tre kurser som samtliga är fullbokade och tre till är på gång.

undefined
Emma Gustavsson och Monica Olsson menar att instuktörerna spelat en stor roll för att hjälpa föreningen på fötterna igen.
Emma Gustavsson är både sekreterare och instruktör. Nu till hösten kommer hon bland annat att hålla valpkurs. "Den fylldes på snabbt. Det är många som valt att skaffa valp nu".
Emma Gustavsson är både sekreterare och instruktör. Nu till hösten kommer hon bland annat att hålla valpkurs. "Den fylldes på snabbt. Det är många som valt att skaffa valp nu".
Vimmerby brukshundklubb

1961 startade Vimmerby brukshundklubb i Storebro. Åtta år senare flyttade klubben till Gamla Eksjövägen i Vimmerby och har sedan dess varit på samma plats. 

Klubben har växt till att ha kring 200 medlemmar. Under åren har tävlingar i agillity, lydnad, bruks, nosework och rallylydnad arrangerats. Nu till hösten hålls en valpkurs och kurser i vardagslydnad, rallylydnad, spår och agility. 

För att göra verksamheten smittsäker tillåts max 50 deltagare per kurs och samtliga aktiveter hålls ute. 

Karta: Vimmerby Brukshundklubb
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!