Efter kraschen: Ugglade under fönstret för ÄterhÀmtning

Vid 3-tiden, natten till torsdag, vaknade Daniel Abenius son av en rejÀl smÀll i fönstret. I morse fick de reda pÄ vad som förorsakat den kraftiga smÀllen.

Daniel Abenius möttes av den hÀr hornugglan utanför fönstret pÄ onsdagsmorgonen.

Daniel Abenius möttes av den hÀr hornugglan utanför fönstret pÄ onsdagsmorgonen.

Foto: Daniel Nestor/Privat

Vimmerby2021-05-20 17:28

– Vi sĂ„g ingenting dĂ„, men min son berĂ€ttade att det var en rejĂ€l smĂ€ll mot fönstret, sĂ€ger Daniel Abenius som bor pĂ„ StubingrĂ€nd i Vimmerby. 

PÄ torsdagsmorgonen stod det klart vad det var som orsakat smÀllen i fönstret. Nedanför fönstret satt en stor uggla. Att fÄglar flyger in i fönsterrutor har Daniel Abenius varit med om förut, men en sÄ hÀr stor fÄgel var nÄgot nytt.

– Jag visste inte i vilken Ă€nde jag skulle börja. Men jag kunde konstatera att den levde för den satt sĂ„ prydligt med ryggen mot mig. 

Han började med att ringa till polisen för att fÄ hjÀlp med ugglan. Men polisens viltavdelning Àgnar sig frÀmst Ät att ta hand om vilda djur som dött. Men tillsammans med polisen lyckades han googla fram nÄgot som heter KFV:s Riksförbund.

– De finns ett 40-tal lokalföreningar som jobbar helt ideellt med att ta hand om och rehabiliterar fĂ„glar och vilt. Jag fick kontakt med en kille som sysslar med det i Oskarshamn. 

Med KFV-killens hjĂ€lp började det hela att klarna. 

– Det visade sig att det var en hornuggla som kraschat in i rutan.

Experten berĂ€ttade att ugglan nog fĂ„tt hjĂ€rnskakning och behövde lite tid pĂ„ sig att kvickna till. Men ugglor gillar inte att flyga i dagsljus sĂ„ Daniel Abenius fick tipset om att greppa ugglan över ryggen och lĂ€gga den i en kartong över dagen. Sen pĂ„ kvĂ€llen öppnar man kartongen och förhoppningsvis flyger ugglan ivĂ€g. Men det visade sig att ugglan kvicknade till fortare Ă€n sĂ„, strax innan klockan 11 pĂ„ förmiddagen och innan Abenius hann ta till kartongen hade ugglan flaxat ivĂ€g. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om