Valborgselden kan bli dödsfälla för smådjur

På lördag är det Valborgsmässoafton, en högtid som bland annat brukar firas med en pampig majbrasa. Men festligheten kan innebära tragedi för smådjur som övervintrar i rishögen. En tragedi som enkelt kan undvikas, säger Vimmerbybon November Lundborg som har engagerat sig i frågan under flera års tid.

”Tänk på smådjuren när ni tänder Valborgselden”, uppmanar Vimmerbybon November Lundborg.

”Tänk på smådjuren när ni tänder Valborgselden”, uppmanar Vimmerbybon November Lundborg.

Foto:

Vimmerby2016-04-27 10:50

Igelkottar, fåglar och i vissa fall även kattmammor är exempel på några smådjur som gärna boar in sig i stora högar med ris och pinnar, enligt djurrätts- och djurskyddsorganisationen Djurens Rätt. Enligt organisationen är det vanligt att igelkottar övervintrar i högen och riskerar att brännas när högen tänds på Valborgsmässoafton. Under flera år har Vimmerbybon November Lundborg ringt runt till olika arrangörer av Valborgsfiranden i närområdet och informerat om problemet.

– Jag går verkligen "all in" för det här eftersom jag bryr mig väldigt mycket om djuren. Det är lite skrämmande att man i vissa fall har fåt svaret från arrangörerna att "Va, ska man flytta på högen?" säger November Lundborg.

Och det är just det rådet hon brukar ge när hon ringer runt till olika arrangörer.

– Jag brukar säga att det är bra om ni kan flytta högen någon meter och gärna gå igenom den lite grann i alla fall för att se att det inte är några djur som har bosatt sig i den. Sen brukar jag säga att man även ska tänka på att bara tända på brasan från ett håll istället för flera samtidigt.

– Jag ser också fram emot en mysig Valborgseld men jag hoppas att det inte behöver innebära att djur far illa.

Valborgsmässoafton firas på flera olika platser i Vimmerby kommun. I Gullringen är det Johan Tildemyr och ortens scouter som anordnar kvällens festligheter. Där har man vidtagit åtgärder just för att undvika att djur bygger bon i majbrasan.

– Dels så är vår rishög bara kanske en vecka gammal så det ska mycket till för att igelkottar skulle hinna göra ett bo där. Och för att motverka detta valde vi även att hyvla bort kanske en halvmeter med jord innan vi tog dit det färska björkriset som vi använder. Vi vill helgardera oss att inga smådjur ska komma till skada, säger Johan Tildemyr.

– Det är ju scouterna som anordnar det också och vi värnar om djuren och tog därför det säkra före det osäkra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om