– Det är antingen innan helgerna eller efter helgerna. Det kommer aldrig där emellan, för då är de ju hemma. Då är det svårt att komma till en telefon eller få lugn och ro och prata, eller packa kläder och sticka. Så efter nyår har vi haft en del förfrågningar, berättar Christel Rüdger Karlsson, som arbetar på Kvinnojouren i Hultsfred och Vimmerby.
Kommunpolisen i Hultsfred och Vimmerby, Håkan Karlsson har inte märkt av någon större ökning.
– Nej, det tycker jag nog inte att jag kan se. Det är nog ganska utspritt, det är inte koncentrerat på det viset. Det sker nog under hela året. Under julhelger och när folk dricker alkohol så kan man se en mindre ökning, men det är kopplat till fler helger än bara julhelgen, säger han.
Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet som nyhetsbyrån Siren sammanställt så inkom det ungefär 13 700 anmälningar till polisen som rörde våld i nära relationer under 2018. I Vimmerby kommun rör det sig om åtta anmälningar, i Hultsfred är det 15.
På Kvinnojouren i Hultsfred och Vimmerby har man hjälpt kvinnor i 30 år.
– Det ligger väl runt 1000 kvinnor som vi hjälpt under dessa år, säger Christel Rüdger Karlsson.
Christel Rüdger Karlsson berättar om hur våldet i en nära relation normaliseras under en lång tid.
– Ofta har de varit igenom en lång tid med misshandel. Där de inte heller tänker på det i början, då är det ju alltid psykisk misshandel.
– Den här normaliseringsprocessen, där man växlar mellan kyla och värme, det är även den som krigsförbrytare använder på sina offer. Den kan de utantill de här herrarna, säger hon.
Christel Rüdger Karlsson som själv har levt i en relation där hon utsattes för psykisk och fysisk misshandel under en lång period tycker att man som vän eller anhörig ska våga att ifrågasätta om man misstänker att en kvinna utsätts för våld i sin relation.
– Om du ser blåmärken, då ska du ifrågasätta. ”Vad fan är det där? Säg inte att du har ramlat ner för trappan, för då får du inte sådana märken. Jag vill veta, jag ska vara tyst men jag vill att du berättar det för mig.”
– Det är lika bra att vara rak på sak och sen tala om att det finns kvinnojour och att säga ”jag tror på dig, och blir det riktigt illa så kom hem till mig, kom även om det är mitt i natten.” För då har hon trygghet, då har hon det i huvudet att hon får komma dit.