Vald till Vimmerbys näste kommunalråd

Han är bonde från Rumskulla och blev årets Vimmerbybo 2007 och han är än så länge ordförande för nära 20 000 medlemmar i LRF Sydost. Om tre månader tar han över som kommunalråd i Vimmerby. Hans uppdrag är att leda centern till seger i kommunvalet nästa år.

Per-Åke Svensson efterträder Carl-Axel Centerstig.

Per-Åke Svensson efterträder Carl-Axel Centerstig.

Foto:

Vimmerby2009-10-21 06:17


- Det är mitt mandat och jag går in i det här med öppna ögon och ser en stor och viktig utmaning i det, säger Per - Åke Svensson.
I går kväll valdes han av ett enigt medlemsmöte med centerns kommunkrets till Carl-Axel Centerstigs efterträdare som ordförande i kommunstyrelsen och kommunalråd i Vimmerby.
När fick du frågan om du ville ta uppdraget?
- Den direkta frågan från valberedningen kom i maj-juni, men de första sonderande frågorna kom tidigt i våras. Först var det inte så intressant, men efterhand tänkte jag om.
Varför kändes det inte intressant först?
- Jag har jobbat politiskt förut i barn- och ungdomsnämnden och upplevde det som tungrott, och det kändes också svårt att släppa LRF, visserligen också ett ganska politiskt arbete, men LRF är en mer snabbfotad organisation.
Sen tänkte du om, varför då?
- Jag såg dilemmat, behovet att förnya och förändra och att jag var enda kandidaten och sedan utmaningen i det och en utmaning behöver man när man är 51... Så då blev det lätt att tacka ja till sist. Det var värre att tacka nej till att fortsätta med LRF-uppdraget.
Men du lämnar det jobbet till förmån för kommunalrådsjobbet i Vimmerby?
- Ja, det är omöjligt att förena två så tunga uppdrag. Jag avgår vid stämman i mars. Det blir en dryg månad som det lappar över, men det löser vi genom att den vice går in.
Du blir kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen den 1 februari 2010. Du kommer inte direkt från de politiska leden, men ska ta över som kommunens ledande politiker, hur ser du på det?
- Jag tror det ska fungera bra. Att jag kommer från sidan av politiken gör att jag kan se på saker med andra ögon, och även om jag inte jobbat direkt politiskt är det mesta LRF sysslar med ändå politik, och LRF är en komplex organisation med 19 500 medlemmar i regionen där det finns 61 yrkesgrenar representerade, det är på sitt sätt lika komplext som en kommun, och Vimmerby består av ungefär 16 000 invånare. Så det finns likheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om