Valde fortsatta studier i Vimmerby

Ett extra år på gymnasiets teknikprogram, med möjlighet att få inblick i vad arbetsmarknaden erbjuder den som har fyra års teknikutbildning. Det är något som lockat de ungdomar som snart börjar T4 på Vimmerby gymnasium.

Tre av ungdomarna som fortsätter det fjärde teknikåret på Vimmerby gymnasium: Gustaf Widerberg, Eirin Andersson och Martin Andersson. Foto: Lena Dahlberg

Tre av ungdomarna som fortsätter det fjärde teknikåret på Vimmerby gymnasium: Gustaf Widerberg, Eirin Andersson och Martin Andersson. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Vimmerby2016-08-18 12:58

Tre ungdomar, tre helt olika erfarenheter och bakgrund. Men alla är de nyfikna på vad ett fjärde år på Teknikprogrammet inriktning design/produktutveckling kan ge. Antingen som en erfarenhet inför vidare ingenjörsstudier, eller som en lite mer yrkesinriktad utbildning som kanske kan ge jobb som gymnasieingenjör.

Praktiken lockar

Gustaf Widerberg tog studenten från Teknikprogrammet på Vimmerby gymnasium i somras. En utbildning han är nöjd med.

– Jag tycker den var bra, en bred utbildning. Jag kan tänka mig att läsa vidare på högskola, kanske till ingenjör, men väljer först att läsa det här fjärde året. Nu kan jag bo kvar i Vimmerby ett år till, och fortsätta jobba på helgerna.

– Det fjärde teknikåret kommer innehålla en hel del praktik, det är också något som lockar.

Hoppas på jobb efter T4

Eirin Andersson tog ett års uppehåll efter studenten 2015. Hon ville ha en paus efter gymnasiet och har arbetat i förskoleklass och på fritids i Blackstad skola.

– Jag bestämde mig för bara ett par veckor sedan att jag skulle läsa det fjärde året. Jag hade sökt andra högskoleutbildningar, och kommit in, men ville inte flytta riktigt än. Om jag får jobb direkt efter det här året kanske jag kan plugga vidare samtidigt som jag jobbar.

Även Martin Andersson tog studenten 2015, men har studerat byggteknik ett år på högskolan i Jönköping.

– Jag blev lite osäker på om utbildningen passade mig så jag hoppade av, och valde istället T4. Jag tycker det verkar intressant, kanske kan jag få jobb direkt efter.

– Jag har hört att företagen är väldigt intresserade av gymnasieingenjörer, säger Eirin Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om