Våldet i skolan eskalerar

Våldet i landets skolor ökar men i Vimmerby har endast sex allvarliga händelser anmälts till Arbetsmiljöverket under de senaste fem åren. Anledningen till att kommunen trotsar trenden tros vara det våldsförebyggande arbetet.

"Vi anmäler alltid när det sker en lagöverträdelse och försöker att rådgöra med polisen innan. Men det är generellt väldigt lugnt och jag tycker att det är ett väldigt bra klimat på skolan. Vi jobbar förebyggande både inom och mellan skolorna och vi samverkar kring elevärenden" berättar rektor Josephine Svensson på Astrid Lindgrens skola. Våldet i Vimmerbys skolor är fortsatt på en låg nivå. Foto: Jessica Gow / TT

"Vi anmäler alltid när det sker en lagöverträdelse och försöker att rådgöra med polisen innan. Men det är generellt väldigt lugnt och jag tycker att det är ett väldigt bra klimat på skolan. Vi jobbar förebyggande både inom och mellan skolorna och vi samverkar kring elevärenden" berättar rektor Josephine Svensson på Astrid Lindgrens skola. Våldet i Vimmerbys skolor är fortsatt på en låg nivå. Foto: Jessica Gow / TT

Foto:

Vimmerby2017-10-12 09:00

Enligt en granskning av Dagens Nyheter framkommer det att våldet i grund- och gymnasieskolan ökat. Mellan januari till augusti 2016 och i år ska enligt tidningen 28 procent fler anmälningar om allvarliga hot eller fysiskt våld ha landat på Arbetsmiljöverkets bord och i drygt 70 procent av fallen ska elever utsatt lärare för våld. Men i Vimmerby kommun har varken högstadieskolor eller gymnasium märkt av att våldet skulle ha ökat.

Jag kan inte säga att det ökat. Däremot så kan man säga att det verbala språket ungdomarna använder sig av idag är hårdare än vad man använde förr. Det tror jag att vi i skolan måste bli bättre på att markera vad som är okej och inte, menar rektor Josephine Svensson på Astrid Lindgrens skola.

I statistik från Arbetsmiljöverket framkommer det att det under fem år kommit in sex anmälningar om allvarliga händelser i utbildningsbranschen i Vimmerby kommun, en under 2016 samt 2014, fyra under 2015 och hittills ingen i år. Anledningen att det inte är fler är rektorerna för högstadieskolorna och verksamhetsansvarig på gymnasiet eniga om.

Vi har ett förebyggande arbete i kommunen med ett resursteam där socialförvaltning, polis och skola är involverade och det är ett jättebra samverkansupplägg där vi pratar om hur vi ska hantera problem, berättar Josephine.

Vi har träffar inplanerade varje termin där vi tar upp status, vad som ligger i pipelinen och vad vi behöver ha extra koll på, saker som till exempel droger. Vi vill ju helst komma till samverkan innan något har lett till en våldshandling så vi försöker alltid vara proaktiva innan det händer något.

Även inom skolorna pågår ett fortgående arbete för att förhindra att våld utbryter.

Det handlar mycket om hur man jobbar med likabehandlingsarbete och studiero, menar Pernilla Begu på Vimarskolan.

Det hjälper till att förhindra både kränkningar och våld. Det händer att vi gör anmälningar och det aldrig positivt när det är något som skett men det är absolut inget som vi sett har ökat i skolan. Snarare tvärt om.

Nyckel till att hålla nere våldet menar verksamhetsansvarig för Vimmerby Gymnasium Anders Eriksson även innebär att hälla vatten på konflikter i ett tidigt stadium.

Vi jobbar aktivt med sådana frågor så att vi kan ta tag i konflikter i ett tidigt skedde och se till att de inte eskalerar och blir en våldshandling. Ibland händer det att elever tar med sig konflikter till skolan. Det kan ha hänt något under helgen eller varit någon kommentar på sociala medier. Då brukar vi ta tag i det på en gång. Vi är generellt väldigt förskonade från våld. Senast det hände något var drygt ett år sedan då vi hade ett bråk mellan ett par elever.

Även atmosfären på skolan menar Anders bidrar till det begränsade antalet anmälningar som behövs göras.

Jag tror att stämningen i skolan bidrar. Om det är en lugn miljö där man som elev kan känna sig sedd leder det till ett bra klimat mellan eleverna.

Enligt samtliga har det inte skett någon incident där en elev utsatt en lärare för våld.

Så många fall av våld har anmälts
Totalt i Kalmar län har det under perioden 2012 till och med 2017 inkommit totalt 99 anmälningar till Arbetsmiljöverket om allvarliga händelser inom utbildningsbranschen, 61 gällande fysiskt våld och 38 om hot. Från Hultsfred och Vimmerby anmäldes under perioden sex fall vardera, mest anmälningar från länet kom in från Kalmar med 26 stycken och näst högst från Västervik med 16. Från hela landet anmäldes det under perioden 3555 händelser. Källa: Arbetsmiljöverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om