Väldigt mycket påskgodis

I Sverige äter vi mest godis i hela världen. Och aldrig äter vi så mycket som under påsken. - Försäljningen ökar kraftigt - särskilt på lösgodis, säger Göran Svensson, butikschef på Konsum i Vimmerby.

Lösgodiset går åt som smör och Lars-Åke Karlsson och hans kollegor på Konsum i Vimmerby har fullt upp med att fylla på i lådorna. Foto:  Rebecca Forsgren Malmström

Lösgodiset går åt som smör och Lars-Åke Karlsson och hans kollegor på Konsum i Vimmerby har fullt upp med att fylla på i lådorna. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Vimmerby2012-04-05 06:19


De vanliga godishyllorna i affärer och varuhus har fått förstärkning. Extra "godishus" i papp med särskilt påskgodis; ägg i olika varianter, skumkycklingar och allt vad det är, står redo för alla som måste ha godis till sig själva, barnen och gästande påskkärringar.
- Vi ska ha påskfest på jobbet, säger Anki Winnerhed, som står med en skopa djupt förankrad i godislådorna.

Dubblar
Och en påskfest utan en skål med godis på bordet, nej, det går inte. Godis är tradition. Även om just påskgodiset kanske inte tillhör favoritsorten.
- Egentligen inte, men det ska vara lite godisägg och kycklingar och påskharar i skum. Jag äter alltid godis till påsk, kanske inte några mängder, men lite. Och jag ger påskägg fyllda med godis till barnen - fast de är vuxna vid det här laget.
Anki Winnerhed får därmed sägas vara en synnerligen vanlig svensk godiskonsument. Vi svenskar äter 17 kg godis per år och person. Men under påsken tar godisätandet nya proportioner och vi dubblar förbrukningen och sätter i oss totalt 6 000 ton under några dagar.
Göran Svensson, butikschef på Konsum i Vimmerby, tror att kunderna kommer att köpa minst 500 kg till påsken 2012.
- Vi har sålt 110 kg bara måndag och tisdag. Det är nästan lika mycket som vi säljer under en hel, vanlig, vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om