Våldtäktsman inom hemtjänsten döms till fängelse

En 40-årig man från Vimmerby döms till fängelse i sex år för grov våldtäkt och 20 fall av kränkande fotografering. Brotten har skett under tiden han arbetade i kommunens hemtjänst.

Sex år i fängelse väntar en man i 40-årsåldern från Vimmerby kommun, som på onsdagen dömdes för grov våldtäkt.

Sex år i fängelse väntar en man i 40-årsåldern från Vimmerby kommun, som på onsdagen dömdes för grov våldtäkt.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Vimmerby2022-08-31 11:48

Det framgår av domen som Kalmar tingsrätt meddelade på onsdagsförmiddagen.

Mannen döms för att ha våldtagit en åldrig kvinna han hade i uppdrag att vårda. Till henne ska han betala ett skadestånd på 165 000 kronor.

Tingsrätten anser att kvinnan gett en trovärdig berättelse om vad som hände i hennes bostad en kväll i maj förra året, när 40-åringen kom för dagens sista besök. Hon berättar hur övergreppet ska ha gått till och att hon tydligt klargjorde för mannen att hon inte ville vara med om något sånt.

På sängkläder har polisens tekniker funnit sperma som kommer från mannen. 

Själv uppger han till tingsrätten att det skulle kunna komma från något toapapper han tappat i sängen. Det avfärdas av rätten.

Mannen döms också för att han vid ett 20-tal tillfällen tagit kränkande bilder och filmer på andra vårdtagare han haft ansvaret för. Samtliga har befunnit sig i utsatta situationer, antingen på toalett eller i duschen när han smygtagit bilder på bland annat könsorganen.

Till dem ska mannen enligt tingsrättens dom betala 7 000 kronor vardera.

Mannen nekar i stort sett till alla gärningar.

Tingsrätten ser ingenting i den läkarundersökning som gjorts som hindrar att han döms till fängelse. Mannen ska stanna kvar i häkte tills domen vinner laga kraft.

undefined
Lars Sandberg (C) är ordförande i soclanämnden i Vimmerby kommun har reagerar starkt mot det inträffade.

Så snart misstankarna blev kända under våren 2021 togs mannen ur tjänst hos arbetsgivaren Vimmerby kommun.

Socialnämndens ordförande, Lars Sandberg (C), reagerade starkt när mannen begärdes häktad i juni i år.

– Det är förstås helt förkastligt. Är man beviljad insatser av kommunen ska man känna sig trygg med den personal som kommer, sa Lars Sandberg då till Vimmerby Tidning.

Vilket ansvar har kommunen i ett sånt här fall?

– Kommunen har alltid skyldighet att agera så snart man kan. Det är precis så man gjort här.  Personen togs omgående ur tjänst när anmälan kom förra året och det gjordes en Lex Sarah-anmälan. Det är svårt att agera innan det kommer signaler om missförhållanden.

Kan ni minska risken på något sätt?

– Det är många människor anställda i omsorgen och hos 99,9 procent finns det inte en möjlighet att något sånt här skulle hända, sen finns den där lilla promillen och i det här fallet var det fel person som blev anställd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!