Väljer att hålla stängt - Så ser ägaren på framtiden

Kalles Lek och Lattjo i Vimmerby håller tväremot många liknande verksamheter stängt. "Det är mitt sätt att ta ansvar", säger ägaren Maria Carlsson. Men när kommer leklandet kunna öppna?

Maria Carlsson på ett ödsligt Kalles Lek och Lattjo som väljer att hålla stängt i fortsättningen så länge som smittspridningen ligger på en hög nivå i samhället.

Maria Carlsson på ett ödsligt Kalles Lek och Lattjo som väljer att hålla stängt i fortsättningen så länge som smittspridningen ligger på en hög nivå i samhället.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2021-01-14 06:00

Verksamheten slog upp portarna 2014 och har lockat många barn till lek genom åren. Ägaren Maria Carlsson är nöjd med hur verksamheten har utvecklats genom åren och kunde efter 2019 summera ett rekordår.

– Det var vårt klart bästa år. Mycket tack vare att vi drog igång en verksamhet med catering då. Jag hade insett att vi behövde en gren till för att klara oss då leklandet är väldigt beroende av vilken väderlek som råder. Genom att leverera mat till festligheter som exempelvis bröllop och födelsedagar så säkrade vi en bredare sysselsättning, säger Maria Carlsson.

2020 började också bra, men i mars tog det tvärstopp i samband med att coronapandemin och dess följder var ett faktum. När året med pandemin ska summeras konstaterar Maria Carlsson att man haft helt stängt i nästan ett halvår och öppet med begränsningar i ytterligare ett par månader.

– Vi stängde helt när pandemin bröt ut i mars och kunde börja öppna upp igen efter midsommar med ett begränsat antal besökare. Framåt hösten började det kännas alltmer positivt, men så tog smittspridningen fart på allvar och den 11:e november tog vi beslutet att stänga helt igen, säger Maria Carlsson.

När tror du att ni kan öppna igen?

– I dagsläget ser jag ingen möjlighet att öppna med den smittspridning som råder. Vi kommer att ha stängt januari ut i första hand och invänta nya besked om lättnader av restriktioner innan vi överväger att komma igång igen, säger Maria Carlsson.

Flera lekland på andra orter har valt att fortsätta hålla öppet utifrån de restriktioner som finns även på senare tid, men Maria Carlsson resonerar annorlunda.

– Jag känner att det är jätteviktigt att vi gör allt vi kan för att minska smittspridningen. Att hålla stängt är mitt sätt att ta ansvar. Det är ett högt pris att betala, men det är jag beredd att göra när läget är som det är, säger hon.

Finns det en gräns för hur länge ni har råd att hålla stängt?

– Det är klart att det inte går att ha det hur länge som helst, men vi försöker hålla hoppet uppe i väntan på att kunna öppna igen och hoppas innerligt att besökarna hittar tillbaka hit igen när vi kan det, säger Maria Carlsson.

Hur har ni klarat 2020 ekonomiskt?

– Det är klart att det har varit tufft. All vår extrapersonal som går in och jobbar timmar har tappat den möjligheten, Våra fyra tillsvidareanställda har varit korttidspermitterade så på så vis har vi fått täckning för en del kostnader. Även om vi äger vår lokal och inte behöver tänka på hyran så är det ändå många fasta kostnader som inte går att komma ifrån och då blir det ju tufft när inkomsterna är begränsade. Vi har även sökt de omställställningsstöd som finns och det var inte svårt att klara kraven för det. Exempelvis hade vi en omsättning i maj 2020 som bara var på tre procent av den vi hade samma månad 2019, säger Maria Carlsson som ändå är lite tudelad över att ta emot statliga bidrag.

– Jag är förstås glad över det stöd man kan få, men har samtidigt stor förståelse för att resurserna behovs i vården och omsorgen i första hand.

Leklandet är vanligtvis fyllt av lekande barn med glada skratt och ger ett ödsligt intryck när det står tomt.

– När jag suttit ensam på kontoret på sistone har jag tänkt på hur mycket jag saknar allt liv och rörelse i lokalen. Jag hoppas verkligen att allt kan bli som vanligt snart igen, säger Maria Carlsson.

Kalles Lek och Lattjo har ett tufft år bakom sig men Maria Carlsson är ändå hoppfull om framtiden.
Kalles Lek och Lattjo har ett tufft år bakom sig men Maria Carlsson är ändå hoppfull om framtiden.
Så var året med pandemin

2020 har varit ett turbulent år för Kalles Lek och Lattjo.

* I mars månad stängdes verksamheten helt i samband med att coronapandemin var ett faktum.

* Efter midsommar öppnade leklandet upp igen i begränsad omfattning.

* När verksamheten började ta fart igen på hösten kom nästa våg med ökad smittspridning och verksamheten stängdes den 11:e november.

* Leklandet har varit stängt sedan dess och kommer öppna igen först när läget tillåter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!