Nöjesentreprenören Niels Kvistborg har avlidit

Niels Kvistborg har gått bort. En välkänd nöjesprofil som jobbat med många av de största. ”Pappa tänkte alltid på Vimmerby med värme, det var ju där allt började”, säger dottern Lina Kvistborg, 36.

Niels Kvistborg har gått ur tiden, han avled i måndags. För den mogna generationen är det kanske åren på Hollandia i Södra Vi som poppar upp i minnet när man hör namnet Niels Kvistborg. "Pappa fortsatte att jobba, så länge han kunde. Han älskade musikbranschen", säger yngsta dottern Lina.

Niels Kvistborg har gått ur tiden, han avled i måndags. För den mogna generationen är det kanske åren på Hollandia i Södra Vi som poppar upp i minnet när man hör namnet Niels Kvistborg. "Pappa fortsatte att jobba, så länge han kunde. Han älskade musikbranschen", säger yngsta dottern Lina.

Foto: Janne Strömsten, arkiv/Privat

Vimmerby2024-06-19 14:13
undefined
Hollandia i Södra Vi. Bakom den här enkla fasaden skapades minnen i slutet på 60-talet och början av 70-talet. Niels Kvistborg tog över stafettpinnen efter grundaren Gustav Wegert.

Niels Kvistborg avled under måndagen efter en tids sjukdom, berättar hans döttrar Lina och Cecilia Kvistborg på Facebook. Ett inlägg som väckt reaktioner. I Vimmerby med omnejd är det många som minns nöjesentreprenören med tacksamhet och värme. 

”Kvistborg=Hollandia, Södra Vi. Han såg till att vi ungdomar hade ett bra ställe att roa oss på med många bra discjockeys”, är en kommentar i Facebookgruppen ”Du vet att du är från Vimmerby”, där inlägget delats.

Någon annan skriver: ”Det var Niels som lånade Barmshults festplats av oss i CUF en torsdagskväll i juli 1973 klockan 22 för att ha ABBA på scen där, året före de slog igenom med W!” och ytterligare någon: ”Tack Kvistborg för att du tog över stafettpinnen från Wegert och blev en profil som gynnade Södra Vi och resten av kommunen”.

– Det här hade pappa älskat. På många sätt ville han hålla sig lite i bakgrunden, och det märks bland annat på att vi har så få foton på honom. Han avskydde att bli fotograferad. Men just det här, det hade han tyckt om, säger yngsta dottern Lina, som bor i Täby precis som Niels gjorde de sista åren.

Döttrarna beskriver en färgstark far:

”Pappa levde livet på sitt eget sätt, bortom den svenska jantelagen. Musiken och jobbet var hans liv, och han älskade att möta nya människor. Han var otroligt karismatisk, en sådan person du bara träffar en gång i livet. Han tacklade livet med både humor och medkänsla, men det var hans driv och envishet som tog honom världen över och som ledde till fantastiska möten och spännande historier”, skriver de på Facebook.

Janne Strömsten, reporter på Vimmerby Tidning och en gång i tiden dörrvakt och dj på det legendariska discot Hollandia skrev i en minneskrönika 2009:

”De flesta i våra trakter – ja, många andra också förresten – har nog hört talas om Club Hollandia i Södra Vi. Detta, enligt många syndens näste, var ett nöjespalats som ungdomarna gärna återkom till lördag efter lördag i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet.
Det var Gustav Wegert, en holländare med många nya och djärva nöjesidéer som drog igång det hela, under namnet Blue Note Night Club. Han var aldrig rädd för att prova nya grepp, och Södra Vi blev riksbekant på kuppen. Efter Gustav Wegert kom Niels Kvistborg, en i början liten blyg dansk kille som varit kock på amerikanska flygbasen Thule på Grönland. Hur Niels Kvistborg hamnade i Södra Vi är en historia i sig och värd ett eget uppslag. Men det tar vi en annan gång. Han blev i alla fall snart en välkänd nöjesprofil och entreprenör.”

I ett klipp från 29 augusti 1981 berättas att det nya stadshotellet i Vimmerby kostat 12,8 miljoner och Lill-Babs var inbjuden för att sätta guldkant på den pampiga invigningen: "Stämningen var avslappnande och skön. Det brukar annars bli lite stram stämning på ett stadshotell, men Niels (Kvistborg) och hans medarbetare kan konsten att göra sitt bästa för sina gäster", skrev Vimmerby Tidnings utsände journalist.

Som nämnts ovan såg Kvistborg till att dra de stora artisterna till Vimmerby och Hultsfred under sin tid i Småland. Sommaren 1981 fick han Elvis Costello att göra en spelning i Hultsfred Folkets Park under sin turné och han arrangerade också en minst sagt välbesökt ABBA-konsert i Storebro året efter att de vunnit Eurovision Song Contest.

undefined
Niels Kvistborg blev 77 år.

Lina Kvistborg säger att drivet att jobba aldrig försvann.

– Tvärtom, han sa alltid att han aldrig skulle bli pensionär, och han jobbade så länge han orkade. Det är något att ta efter och inspireras av, han älskade det han höll på med och förstod att livet är för kort för att gå till ett jobb man inte brinner för.

Under många år var Niels Kvistborg manager till dansbandssångerskan Carina Jarnek, som också var hans livskamrat under 20 år. Carina Jarnek avled 2016.

– Han jobbade också med Thorleifs under deras storhetstid. Under senare år arbetade han inte så mycket med produktion, mera med att arrangera olika konserter i Stockholmsområdet. Det var en väldig blandning, allt från Tommy Körberg, Micke Rickfors och nu bortgångne Pugh Rogefeldt till yngre artister som Miriam Bryant och Eric Saade.

Lina Kvistborg säger att hennes pappa hade en förmåga att snabbt komma folk inpå livet.

– Han var lätt att prata med. Fem minuter efter att han träffat någon för första gången kunde det bli ett samtal om livet. Han hade humor och medkänsla, och jag vet att han hjälpt många i musikbranschen, där det finns en hel del psykisk ohälsa.

Han kom alltså från Danmark till Sverige som ung, höjde tempen på nöjeslivet i Vimmerby och hamnade sedan i Stockholm. Men Vimmerby glömde han aldrig.

– Min äldre syster bor ju där, och han åkte gärna dit. Vimmerby betydde väldigt mycket för honom, det var ju där han började sin resa.

Niels Kvistborg blev 77 år.

undefined
En bild ur Vimmerby Tidnings arkiv, där nöjesprofilen Niels Kvistborg överlämnar matchstället med Lill-Babs logotype på till Djursdala SK:s sektionsordförande Jan-Erik Svensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!