Välkomnar hävda förbudet: "Tär på humöret"

Besöksförbudet på äldreboenden ska upphöra från och med den 1 oktober. "Vi får se vad det blir för förordningar av det hela" säger socialnämndens ordförande.

"Det är klart att det tar lite på humör och nerver för många som är vana vid att umgås med folk och bland annat ta emot barnbarn och barn, det tär på humöret." säger Birgit Andersson som bor på Granen.

"Det är klart att det tar lite på humör och nerver för många som är vana vid att umgås med folk och bland annat ta emot barnbarn och barn, det tär på humöret." säger Birgit Andersson som bor på Granen.

Foto: Jimmy Karlsson/arkiv

Vimmerby2020-09-15 18:00

Dagny Kågesjö bor på Borghaga. Trots ett långvarigt besöksförbud så är hon vid gott mod.

– Personalen är glada och trevliga och vi har mat och husrum, sen har vi haft lite underhållning utomhus och vi har suttit på balkongen och hört på. Det är väl det vi har saknat mest, att vi inte kunnat ha aktiviteter som vi brukar.


Beskedet om ett slopat besöksförbud känns lovande tycker Dagny Kågesjö.

– Just för mig personligen så blir det inte så stor skillnad, men andra som har fler släktingar på nära håll blir säkert glada.

På regeringens presskonferens på tisdagen tillsammans med representanter från Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att besöksförbudet slopas den 1 oktober.

– Vi gör samfälligt bedömningen att den minskande smittspridningen i samhället, de åtgärder som redan vidtagits i äldreomsorgens verksamheter tillsammans med nya myndighetsföreskrifter och rekommendationer, gör att besöksförbudet kan upphöra, säger ministern.

– Spontant så tänker jag att vi får se vad det blir för förordningar av det hela och sen följer vi dem naturligtvis, säger Lars Sandberg (C), ordförande i socialnämnden.

Är det otydligt vad det innebär för Vimmerbys del?

– Att besöksförbudet ska tas bort säger man ju, men sen följer det ju vissa riktlinjer med det där och det vet vi ju inte än vad vi måste göra för att uppfylla dem, säger Lars Sandberg.

Den 20 mars infördes besöksförbud på kommunens särskilda boenden för äldre. Beslut om lokala bestämmelser som infördes då kan kommunen inte ta på egen hand.

– Vi själva kan inte bara bestämma, men i samråd med regionen kan vi göra det, säger Lars Sandberg.

På Granen har man inte haft besöksförbud, men Maggie Ottander som bor där tror att de flesta varit restriktiva med besök.

– Jag tror att det har varit väldigt sparsamt med besök här, inklusive för mig själv, jag märker att av ungdomarna i min familj så är det ingen som varit och hälsat på mig på hela sommaren.

Birgit Andersson som också bor på Granen saknar de aktiviteter som fått stå tillbaka.

– Vi hade tipspromenad, kaffe på fredag och tisdagar då vi samlades och det har vi inte haft. Så det har varit lite fattigt med både gemenskap och underhållning den här tiden, säger Birgit Andersson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!