Valsedlarna för nästa val börjar formas redan nu

Det kan tyckas långt till hösten 2022. Men i de politiska partierna är arbetet med nomineringar redan i gång. Vill man påverka hur valsedlarna ska se ut är det dags att börja engagera sig.

Här är några av politikerna som vi har pratat med: Marie Nicholson (M), Gudrun Brunegård (KD), Börje Forss (L), Anneli Jakobsson (SD) och Lars Johansson (V).

Här är några av politikerna som vi har pratat med: Marie Nicholson (M), Gudrun Brunegård (KD), Börje Forss (L), Anneli Jakobsson (SD) och Lars Johansson (V).

Foto: Kollage

Vimmerby2021-02-24 18:00

Arbetet med att skaka fram kandidater till valet 2022 är i gång, det gäller såväl riksdagsplatser som namn på valsedlarna till Kalmarregionen och till kommunerna. Och – som Börje Forss (L) uttrycker det – "årsmötena står nu som spön i backen". Liberalernas kommunförening i Vimmerby, där han är ordförande har sitt på söndag:

– Jag kommer att lyfta frågan om alla de tre valen. Innan det här året är slut räknar jag med att listorna är fastställda.

Hans önskan är att det blir ett antal sedan tidigare kända medlemmar på kommunlistan. Tidigare erfarenhet av att "jaga in" nya namn föll inte väl ut, uppger han.

Vimmerbymoderaterna håller årsmöte 11 mars, en rekryteringskommitté för valet 2022 tillsattes i höstas:

– Den övergår så småningom till att bli en nomineringskommitté, förklarar Marie Nicholson (M) kommunstyrelsens vice ordförande i Vimmerby.

undefined
Caroline Axelsson (MP). I hennes parti genomförs en rådgivande digital medlemsomröstning om kandidaterna.

Miljöpartiet Kalmar Mitt, som omfattar Vimmerby, Hultsfred och Högsby, har årsmöte 28 mars.

– Till valkonferensen 11 september ska kandidater vara klara i god tid, för att hinna vara synliga för väljarna, säger avdelningens ordförande Caroline Axelsson.

Jonas Löhnn, sekreterare i partiets centrala valberedning, uppger att Miljöpartiet i Kalmar län när det gäller valet till regionfullmäktige beslutat genomföra en medlemsomröstning digitalt på "VoteIT" eller "EasyVote". Omröstningen blir rådgivande, inte beslutande, men ska väga tungt.

Gudrun Brunegård (KD), riksdagsledamot från Vimmerby, säger att hennes parti startade nomineringsarbetet till valet 2022 för ett par veckor sedan.

– På vårt lokala årsmöte i partiavdelningen i Vimmerby förra veckan valde vi en nomineringskommitté´. Vi beslutade också att styrelsenparallellt tar emot synpunkter – från de som inte är trygga med digital kommunikation.

Hon är förstanamn för Kristdemokraterna i Vimmerby kommun och i Region Kalmar läns fullmäktige och står till förfogande för omval.

Kandiderar för omval till kommunfullmäktige i Vimmerby gör också Sverigedemokraternas förstanamn, Anneli Jakobsson:

– Vi har så smått börjat rekrytera inför valet 2022. Lokalt årsmöte har vi 11 april.

Årsmötet blir kombinerat fysiskt – med munskyddskrav – och digitalt. Listan till kommunfullmäktigevalet fastställs nästa år, på ordinarie årsmöte.

Vänsterpartiet i Vimmerby kommer också att fastställa listorna på sitt årsmöte 2021, enligt partiets förstanamn, Lars Johansson.

– Inför valet 2018 hade vi en medlemsomröstning. Sen justerades det resultatet med hänsyn till bland annat genus, så att minst 50 procent som faktiskt blir invalda är kvinnor.

Hur processen ska gå till inför valet 2022 är för tidigt att säga, uppger han.

undefined
Marcus Jonmyren (C): För-nomineringar sker från maj, sedan blir det medlemsomröstning om listorna.

Centerpartiet i Vimmerby höll årsmöte i måndags, där Marcus Jonmyren omvaldes som ordförande. Också här dras arbetet med för-nomineringar i gång, med 1 maj som första hållpunkt.

– När alla godkänt sin kandidatur kommer ett utskick till medlemmarna. I oktober genomförs en omröstning, så att listorna kan vara färdigställda i november, uppger han.

undefined
Daniel Nestor (S): Den lokala listan fastställs i slutet av året. Men nomineringsarbetet har inletts.

Daniel Nestor (S) kassör i Vimmerbys socialdemokratiska arbetarekommun och kommunstyrelseledamot uppger även han att partiet nomineringsarbetet påbörjats. Riksdagslistan för (S) tas på partidistriktets årsmöte i november, liksom region-listan.

– Lokalt brukar vi ta vår listan i slutet på året och våra ordförandekandidater i början på ett valår, säger han.

Valet 2022 är inte långt borta. Nomineringsprocessen i de politiska partierna är redan i gång.
Valet 2022 är inte långt borta. Nomineringsprocessen i de politiska partierna är redan i gång.
IT-stöd prioriterat

Ordinarie val till riksdag, kommunfullmäktige och regionfullmäktige hålls i september 2022. Oavsett de allmänna valen vart fjärde år avger Valmyndigheten en årlig rapport till regeringen. 2020 genomfördes till exempel flera lokala folkomröstningar, framgår av den senaste rapporten, från 22 februari i år. Valmyndigheten lyfter i rapporten problem med resursbrist och hög belastning. Av säkerhetsskäl har IT-stöd för valadministrationen prioriterats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!