Här är sommarens vanligaste bilproblem i Vimmerby

Det vanligaste felet som bilverkstäderna tar emot är den blinkande orangea varningslampan. Men det behöver inte betyda något fel.

Tänd motorlampa, AC ur funktion, dåliga bromsbelägg, feltankningar och en sönderkörd koppling är vanligaste felen i sommar.

Tänd motorlampa, AC ur funktion, dåliga bromsbelägg, feltankningar och en sönderkörd koppling är vanligaste felen i sommar.

Foto: Helena Landstedt/TT

Vimmerby2021-07-26 06:00

Semestrarna är i fullgång. Många hemestrar, andra turistar och vägarna är fulla av semesterfirare. Men det är inte alltid som bilen räcker hela vägen fram. Vilket bilverkstäderna i Vimmerby märker av.

– Det kommer mer akutbilar under semestermånaderna eftersom det är mycket bil i rullning, säger Mattias Andersson, servicechef på Holmgrens bil i Vimmerby. 

Både han och bilmekaniker Anders Lönn på A.E Bil & Traktor AB/Mekonomen menar att det är ett fel som i särklass sticker ut och som bilägare söker hjälp för under sommaren. 

– Det absolut vanligaste felet är att den orangea varningslampan som indikerar att det är fel på motorn lyser, säger Anders Lönn.

– De lamporna är så känsliga att det många gånger inte är något fel på bilen. Ibland är det så enkelt att vi kopplar på datorn och släcker lampan så kan de köra vidare igen.  

Under den senaste tidens varma dagarna har AC:n också varit ett hett ämne. 

– Det är något som det frågas mycket om men som bilägare inte kan få hjälp med överallt. Det är bara vissa som har certifikat att hålla på med gaserna. Han som jag brukar anlita är på semester just nu, berättar Anders Lönn.

– Det är en del som nu när det blivit varmt har upptäckt att AC:n inte fungerar och vill ha hjälp med att fixa den. Vi är AC-ackrediterade på båda nya och gamla gaser och kan hjälpa till om vi har tid, säger Mattias Andersson och fortsätter.

–Något som är rätt vanligt är feltankningar. Ofta är det turister som kommer utomlands och som inte har koll på hur det fungerar med tankstationerna och då råkar tanka bensin i en dieselbil. 

– Den första jag tog emot igår hade slagit bensin i sin dieselbil. Det händer några gånger att vi får in en sådan, säger Anders Lönn.

undefined
Feltankningar är något som händer varje sommar enligt verkstäderna i Vimmerby.

Vanligt är också att det blir fel på bromsar och på kopplingen. 

– På plats tre efter motorlampan och AC:n skulle jag säga är bromsarna. Att man slarvat och inte sett till att bromsbeläggen är bra innan man åkt iväg, säger Anders Lönn.

– Att man kört med husvagn och lyckats slita ut sin koppling är också ett vanligt fel så här på sommaren, säger Mattias Andersson

För att undvika att i onödan behöva åka in till verkstaden finns det några enkla grejer att hålla koll på. 

– Först och främst gäller det att kolla motorolja och kylvätska. Nummer två är att se att bromsarna är i fint skick. Sedan är det inte fel att ha koll på belysningen även om juli är en ljus månad.

“Det är ingen turist som ringer och vill ha service. Utan då handlar det mest om akutfall.”  menar Mattias Andersson på Holmgrensbil.
“Det är ingen turist som ringer och vill ha service. Utan då handlar det mest om akutfall.” menar Mattias Andersson på Holmgrensbil.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!