Kartläggning: Drogerna som används i Vimmerby

Cannabis, amfetamin och ecstasy är det vanligaste knarket bland Vimmerbyborna. En vanlig användare är 28 år och har låg inkomst. Men det finns också äldre med högre lön bland de som knarkar i Vimmerby.

Cannabis är det vanligaste knarket i Vimmerby följt av amfetamin och ecstasy. Men också kokain förekommer.

Cannabis är det vanligaste knarket i Vimmerby följt av amfetamin och ecstasy. Men också kokain förekommer.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-02-20 18:00

Det visar en unik sammanställning som Sveriges Television, SVT, gjort under rubriken "Drogerna som göder gängen". Där har narkotikabruket gåtts igenom kommun för kommun i landet för att få en bild av vilka droger som används och vem som köper knarket.

I Vimmerby kommun är cannabis vanligast. 80 procent av de som dömdes för ringa narkotikabrott som huvudbrott under 2021 och fram till september 2022 dömdes för just innehav och bruk av cannabis.

30 procent av de dömda Vimmerbyborna hade använt eller hade amfetamin eller ecstasy på sig och 20 procent dömdes för kokainbruk eller innehav.

Det här gäller ringa narkotikabrott där rätten anser att det rör sig om endast eget bruk. Domar där personerna också fällts för grövre brott har sållats bort av SVT.

Mest cannabis i landet röks i Södertälje. Där har 248 av 100 000 invånare dömts för att ha använts cannabis. I Vimmerby är motsvarande siffra 72 när invånarantalet räknas upp till 100 000, som SVT gjort för att få en rak jämförelse mellan större och mindre kommuner.

En cannabisrökare i Vimmerby har en medelålder på 28 år och en genomsnittlig inkomst på drygt 50 000 kronor. Men det finns också de som är i 35-årsåldern och i 55-årsåldern och som tjänar närmare 400 000 kronor som dömts för ringa narkotikabrott. De som dömts för amfetamin är i regel 25-35 år och de som dömts för kokain är yngre, allt enligt SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!