Vanligt batteri antände köket

Ett självantänt hushållsbatteri i en låda i köket. Mer än så behövdes inte för att orsaka ett mycket allvarligt brandtillbud hos familjen Knutsson sent i onsdags kväll. – Jag sprang ner och möttes av halvmeterhöga lågor inne i skafferiet, berättar Andreas Knutsson. Det som räddade villan: ett rådigt ingripande och ett föredömligt brandsäkrat hus.

Foto:

Vimmerby2016-12-30 05:30

Vi är nog många som förvarar våra hushållsbatterier i en låda någonstans i hemmet – både oanvända, som är upplockade ur sina förpackningar, och förbrukade.
Vad de flesta av oss inte vet om är faran i att göra det.

För enligt räddningstjänsten var det med all sannolikhet ett kortslutet batteri i denna låda som orsakade det allvarliga brandtillbudet hos familjen Knutsson på Sankt Persgatan i Vimmerby på onsdagskvällen.
– Om vi inte hade varit hemma eller kanske sovit och inte reagerat på brandvarnaren så snabbt hade hela kåken brunnit ned. Mitt i allt är jag väldigt tacksam. Det kunde gått mycket värre, säger Andreas Knutsson.

Det var strax efter att Andreas och hans fru hade gått och lagt sig som den brandvarnare, som är placerad i det cirka två kvadratmeter stora skafferiet i köket, drog igång att tjuta.
Andreas rusade ner från övervåningen och när han öppnade skafferidörren möttes han av halvmeterhöga lågor som stod upp som en kvast ur ”batterilådan” samt att även en mopp hade fattat eld – i ett litet, trångt utrymme med massor av både brännbara och lättantändliga material och vätskor.
En brandvarnare i ett skafferi, tänker du?
– Jag är lite nördig vad gäller brandsäkerhet. Vi har bortåt 15 seriekopplade brandvarnare i huset samt tre brandsläckare och tre brandfiltar – en av varje sort per våningsplan, berättar Andreas Knutsson.
Och tur är det. För det var just det som räddade dem och deras hus denna decemberkväll.

Direkt när Andreas såg omfattningen skrek han till sin hustru att ringa 112. Själv greppade han den pulversläckare som är placerad i köket och försökte släcka de båda brandhärdarna. Branden i batterilådan blossade dock upp igen och i kamp med en då helt rökfylld undervåning försökte Andreas släcka en gång till.
– Det var en sådan kopiös rökutveckling att jag inte kunde vara kvar. När jag tvingades tillbaka och var tvungen att rusa ut visste jag inte om jag hade lyckats släcka.

Nu visade det sig att han hade det och tillbudet slutade förhållandevis väl. Andreas och hans fru togs hand av ambulanspersonal på plats efter att ha dragit i sig brandrök och släckningspulver. Personalen i de tre brandbilar som kom till platsen kunde sedan koncentrera sig på att kontrollera brandhärden och under natten vädra ur huset.
– Det går inte att beskriva hastigheten på ett brandförlopp. När man läser om det i tidningarna så förvånas man kanske över att folk inte hinner ut ur sina hus, men sådant här händer på noll sekunder.
– Förhoppningsvis blir det som hände oss en ögonöppnare för andra om hur viktigt det är med brandvarnare och att man ser till att ha släckare i huset. För oss förde det också med sig nya rutiner i hur man förvarar batterier, säger Andreas.

Ett självantänt hushållsbatteri i en låda i köket höll på att orsaka en katastrof hemma hos Andreas Knutsson och hans familj i onsdags kväll. Nu saneras huset efter branden.
Ett självantänt hushållsbatteri i en låda i köket höll på att orsaka en katastrof hemma hos Andreas Knutsson och hans familj i onsdags kväll. Nu saneras huset efter branden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om