Vansinnesfärd för att köra ifrån polisen

Den unge Vimmerbybon såg polisbilen göra en U-sväng för att köra efter. Då trampade han gasen i botten och accelererade genom stan och ut på riksvägen där farten snart var uppe i 200 kilometer innan färden tog abrupt slut halvvägs till Frödinge.

Här vid Ceosrondellen på Södra Ringleden gjorde 20-åringen en väldigt farlig omkörning samtidigt som en mötande bil var på väg ut ur rondellen.

Här vid Ceosrondellen på Södra Ringleden gjorde 20-åringen en väldigt farlig omkörning samtidigt som en mötande bil var på väg ut ur rondellen.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2024-01-24 19:30

När polisen frågade varför mannen, som är i 20-årsåldern, inte stannat på polisens stopptecken svarade han:
"Jag tänkte att jag skulle försöka komma ifrån er, så kan jag inte klaga på det att jag inte ens försökte."

Det framgår i förundersökningsprotokollet som ligger till grund för att 20-åringen åtalas för grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, drograttfylleri samt två fall av ringa narkotika bruk som avser eget bruk och innehav.

Det var en tisdag i slutet av oktober som en polispatrull fick se den åtalade köra bil i centrala Vimmerby, närmare bestämt i rondellen vid Go Banana och Hagelins. Polisen kände till att han saknar körkort och patrullen gjorde en snabb U-sväng. Då ökade 20-åringen farten genom Vimmerbyrondellen och förbi Kalles lek- och lattjo, över järnvägsövergången och vidare på Södra Ringleden. Där gjorde han flera farliga omkörningar i hastigheter över 100 kilometer i timman. Precis vid Ceosrondellen var han nära att krocka med en mötande bil vid en tajt omkörning.

I Arlarondellen körde 20-åringen mot färdriktning och ut på riksväg 40 åt Västervikshållet där han fick upp bilen i 200 kilometer. Vid infarten till Nossen tvingades han tvärnita kraftigt för att inte köra in i en lastbil.

Kort efter tog färden slut när avtagsvägen till Koppetorp. Polisen såg när 20-åringen hoppade ur bilen och kunde snabbt gripa honom. Han erkände omgående samtliga brott han nu åtalas för. 

I ett förhör på polisstationen ett par timmar senare frågade förhörsledaren 20-åringen varför han kört så aggressivt?

"Ville komma ifrån polisen" svarade han.

Vad tänkte du när du mötte andra bilar?

"Jag visste att jag skulle hinna, men jag visste även att de kunde bli rädda."

Slog det dig aldrig att du kunde krocka?

"Nej."

Var tänkte du ta vägen?

"Det vet jag inte, jag ville bara köra ifrån er sen fick jag ta det därifrån."

Varför körde du mot färdriktningen i cirkulationsplatsen?

"För att det skulle gå snabbare."

20-åringen berättade också att han använt hasch och narkotikaklassade tabletter dagarna innan bilfärden. Men hur han kommit över knarket ville han inte säga något om.

I bilen fanns ytterligare två unga Vimmerbybor: De misstänks inte för några brott.

Däremot är 20-åringen även misstänkt för en misshandel och våldsamt motstånd som ska ha skett i centrala Vimmerby i maj i fjol.

Polispatrullen vände direkt när de fick se den unge Vimmerbybon köra bil på Lundgatan i centrala Vimmerby.
Polispatrullen vände direkt när de fick se den unge Vimmerbybon köra bil på Lundgatan i centrala Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!