Vänsterpartiet vill få bort kalhyggena

Förekomsten av kalhyggen ska minimeras i den skog som ägs av Vimmerby kommun. Det tycker vänsterpartisten Lars Johansson, som i en motion yrkar på att kommunen på hela eller delar av den skog man äger (totalt cirka 1 500 hektar) ska införa så kallat hyggesfritt skogsbruk.

Hyggesfritt skogsbruk är ett samlingsnamn för metoder som innebär att skogsbruket inte leder till kala hyggen och att skogskänslan blir kvar. I en motion från Vänsterpartiet yrkas på att Vimmerby kommun inför hyggsfritt skogsbruk på hela eller delar av sin egen skog. Foto: TT

Hyggesfritt skogsbruk är ett samlingsnamn för metoder som innebär att skogsbruket inte leder till kala hyggen och att skogskänslan blir kvar. I en motion från Vänsterpartiet yrkas på att Vimmerby kommun inför hyggsfritt skogsbruk på hela eller delar av sin egen skog. Foto: TT

Foto:

Vimmerby2017-04-11 14:25

Hyggesfritt skogsbruk är ett samlingsnamn för metoder som innebär att skogsbruket inte leder till kala hyggen och att skogskänslan blir kvar.
Enligt Skogsstyrelsen kan motiven till att använda hyggesfritt skogsbruk exempelvis vara naturvärden, kulturvärden eller sociala värden. I tätortsnära skogar kan hyggesfritt skogsbruk vara ett alternativ för att bibehålla rekreationsvärden.

”På sikt ger det utmärkta resultat både vad avser ekonomi, artmångfald, en levande skog, friluftsliv och naturupplevelser och skulle ge kommunala skogar med långt större värden för Vimmerbyborna än idag”, skriver Lars Johansson i sin motion.

Det finns fler kommuner som har beslutat att bruka delar av sin skog hyggesfritt. Motala och Jönköping är två exempel som Lars Johansson lyfter fram. Ett tredje är Sveaskog som lägger om till hyggesfritt skogsbruk på ett cirka 2000 hektar stort område runt om Tivedens nationalpark.
”Det är dags att Vimmerby kommun tar ännu ett steg in i framtiden för att hjälpa till att vårda och bevara den småländska natur och kulturarv som är en av kommunens största tillgångar”, skriver Lars Johansson.

En risk med att införa hyggesfritt skogsbruk kan vara att det blir lägre utfall från skogen. Lars Johansson tror dock att man på sikt tar igen det och lyfter i sin motion flera av de fördelar som han ser:

”Man slipper plantera, röja och i viss mån gallra. Skogen blir mer naturlig med träd i alla åldrar och man slipper de trista kalhyggena. Det skulle bevara skogen som ett aktivt rekreationsområde för våra medborgare och som arena för våra föreningar. Gynna mångfalden vad avser växter och djur och göra skogen mindre känslig för stormskador”, skriver Lars Johansson.

På detta sätt menar han att Vimmerby skulle medverka till att uppfylla ett stort antal av Sveriges miljömål, varav 13 är knutna till skogen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om