Var fjärde pensionär lider av psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa som påverkar det dagliga livet drabbar knappt 25 procent av personer över 65 år. Men på grund av att symptombilden ser annorlunda ut för den här gruppen söker inte alla hjälp.

Tecken på psykisk ohälsa hos äldre uppstår oftare som fysiska besvär så som viktnedgång, trötthet och sömnbesvär.

Tecken på psykisk ohälsa hos äldre uppstår oftare som fysiska besvär så som viktnedgång, trötthet och sömnbesvär.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Vimmerby2022-02-11 08:00

Vimmerby kommun skriver på sin hemsida att fem myndigheter och två brukarorganisationer genom en nationell kommunikationssatsning lyfter vikten av att tala om psykisk ohälsa och Vimmerby kommun vill vara en del i att sprida det materialet.

"Vi alla har ett ansvar för varandra och kan gemensamt hjälpas åt att minska den psykiska ohälsan. Det kan vara så enkelt som att le mot varandra när vi handlar, ta oss tid att stanna upp för att prata och besöka anhöriga och grannar. Små insatser kan göra stor skillnad! Men ibland behövs mer och då finns det hjälp att få", skriver folkhälsosamordnare Anders Degerman och äldreomsorgens verksamhetschefer Karin Holmgren och Hanna Revelj Westrin i ett gemensamt uttalande.

undefined
Anders Degerman, folkhälsosamordnare.

Kommer ni bara sprida informationen eller använda den ute i verksamheterna?

– I huvudsak handlar det om att sprida kunskapen, om man får hjälp eller inte är regionens del, säger Anders Degerman.

Att psykisk ohälsa ökar hos äldre personer kan bero på fler fysiska hälsoproblem, försämrad funktionsförmåga, förlust av närstående eller försämrat socialt nätverk. Dessvärre missar ofta både den drabbade själv och omgivningen tecken på psykisk ohälsa eftersom de oftare uppstår som fysiska besvär så som viktnedgång, trötthet och sömnbesvär. 

– Vi har haft några insatser genom åren med anhörigstödjare och även ett samarbete med Folkhögskolan som kallas Sund smart senior. Vi hade även en planerad utbildning för pensionärsorganisationer i första hjälpen till psykisk hälsa, MHFA, men pandemin gjorde att vi fick skjuta upp den.

Depression tillhör det vanligaste psykiatriska tillståndet hos äldre personer och antalet äldre personer med depression bedöms vara så stort att det kan klassas som ett folkhälsoproblem. Ångest är vanligt förekommande tillsammans med depression och det är också vanligt vid en begynnande demenssjukdom. 

Har psykisk ohälsa hos äldre ökat under pandemin?

– I början kom det rapporter om det men det har svängt lite i takt med att många äldre har vaccinerat sig och vågat umgås och träffa barnbarnen igen men också med de nya mutationerna som verkar slå hårdare mot yngre. Min upplevelse är att det inte är samma som i början även om pandemin absolut har påverkat, säger Anders Degerman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!