Var fjärde utan fiber – än fler använder inte sin fiber

Nära 2 000 hushåll i Vimmerby kommun saknar tillgång till fiber. Det är mer än var fjärde hushåll. Ännu fler har tillgång till fiber men använder det inte.

Christer Sjöstedt, VD på Vimmerby Fibernät AB, säger att de inte har några planer på att utmana jätten Telia om kunderna.

Christer Sjöstedt, VD på Vimmerby Fibernät AB, säger att de inte har några planer på att utmana jätten Telia om kunderna.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-05-30 16:00

Fibertäckningen i Vimmerby ligger nu på 73,91 procent av de cirka 7 400 hushållen enligt senaste redovisningen från Post– och Telestyrelsen, PTS och som avser 2020.

Med det har Vimmerby fjärde högsta fibertäckningen i länet efter Kalmar, Mönsterås och Oskarshamns kommuner. 73,91 procent är ändå en bit ifrån både det nationella målet på minst 90 procent 2020 och de än mer ambitiösa på 100 procent som Regionförbundet satte upp och som även Vimmerby kommun hade i siktet när det omfattande fiberprojektet beslutades 2013. 

Då beslutade ett enigt fullmäktige att gå vidare med projektet att bygga ett eget nät i hela kommunen. Budgetramen för det låg då på 73 miljoner kronor. Den har senare reducerats och det som blev byggt landade in på 58,7 miljoner kronor, enligt den slutredovisning som lades fram i fullmäktige 2017.

Det är prislappen på det stamnät som byggts plus så kallat accessnät i Södra Vi, Storebro, stadsnätet i Vimmerby tätorter samt landsbygdsnät i sex områden på landsbygden.

Totalt omfattar detta 1 500 möjliga anslutningar. Enligt Vimmerby Fibernät är knappt 900 av dem aktiva i dag.

– Det är de som har tjänst, övriga har tillgång till fiber men använder den inte, säger Christer Sjöstedt, på Vimmerby Fibernät AB.

Inför kommunens försäljning av fibernätet till det egna bolaget, Vimmerby Fibernät AB, 2018 skrevs värdet på nätet ner med 23 miljoner kronor till ett marknadsmässigt värde på 35 miljoner. 

En anledning till att de kommunala fibervisionerna sprack var att även telekom-koncernen Telia gav sig in i Vimmerby kommun. Det kommunalt drivna projektet hängde inte med när Telia gasade och knöt till sig en väsentlig del av de fiberintresserade kommuninvånarna.

– Vi har byggt väldigt mycket i Vimmerby. Både i tätorter, men också på landsbygd. Sen finns det alltid områden som är svåra. Det handlar om anslutningsgrad eller om att det är svårt att ta sig fram. Då finns det andra lösningar mobila varianter att ta till, säger Magnus Limås, presskommunikatör på Telia.

De siffror han kan redovisa visar att Telia har drygt 4 200 hushåll knutna till sina nät.  Av dem är 2 200 uppkopplade och har aktiv tjänst från någon operatör.

Det innebär att det totalt finns cirka 5 700 anslutningar hos privata hushåll och företag runt om i kommunen, men bara runt 3 100 av dem är aktivt igång. Alltså är gruppen som har tillgång till fiberuppkoppling men inte använder den större än gruppen på knappt 2 000 hushåll som inte ens har möjlighet till fiber.

– En förklaring kan vara det ADSL-nät Vimmerby kommun byggde en gång i tiden. Jag tror många ligger kvar där med en sämre tjänst än vad de kan ha, säger Christer Sjöstedt.

I det perspektivet förändras dock förutsättningarna vartefter Telia stänger ner kopparnätet. Nu i maj ryker kopparledningarna definitivt i Locknevi och Nyserum. I höst sker samma sak i Gullringen, Krönbaden, Lindstorp och Rumskulla.

– Det sker i hela Sverige. Nätet är närmare 80 år och så gammalt att det är svårt att hitta reservdelar och det klarar inte dagens tjänster, säger Magnus Limås.

Vad finns för alternativ för de abonnenterna?

– Ett år tidigare går vi ut med information om fiber eller mobila alternativ. De mobila alternativen är något annat än en mobiltelefon. Överföreningen sker via mobilnätet, men en helt annan utrustning hemma ger betydligt bättre täckning och kvalité, säger Magnus Limås.

Vimmerby Fibernät har inga planer på att utmana Telia om de kunderna.

– Vi är för små. Vi har inte en chans mot Telias mastodontkapacitet i marknadsföring och de har också redan kunderna genom kopparnätet, säger Christer Sjöstedt.

Att bygga mer nät är heller inte bolagets uppdrag.

– Vi ska hålla igång och underhålla det kommunala nätet och bygga ut vid begäran.

Det enda aktuella projektet är Sevede där upphandling pågår. Tuna är ett vitt område, men det finns inga planer att bygga där.

– Vi har inga muskler till det. Vi måste jobba efter de ekonomiska förutsättningar vi har. Det är svårt att gå till ägaren och be om tillskott.

Hur ser du på de kommunala fiberambitionerna så här i backspegeln?

– Det var jättehöga mål och ambitionerna var nog bra egentligen, sen ska man kanske inte gå i klinch med ett miljardföretag. Men kommuninvånarna äger ett extremt starkt nät som definitiv är säkrat för en framtid med självkörande bilar eller vad det nu blir för behov.

Det kommunala bolaget, Vimmerby Fibernät AB, har i dag inga resurser för att bygga ut det kommunägda nätet. Dock pågår ett par projekt, dels Sevede, dels ett mindre samarbete med en privat markägare i Tuna som kan ge ett 30-tal anslutningar.
Det kommunala bolaget, Vimmerby Fibernät AB, har i dag inga resurser för att bygga ut det kommunägda nätet. Dock pågår ett par projekt, dels Sevede, dels ett mindre samarbete med en privat markägare i Tuna som kan ge ett 30-tal anslutningar.
Fiber i Vimmerby 2021

• Nära 2 000 hushåll i Vimmerby kommun saknar tillgång till fiber

• Fibertäckningen i Vimmerby ligger nu på 73,91 procent av de cirka 7 400 hushållen

• I maj ryker kopparledningarna definitivt i Locknevi och Nyserum

• I höst sker samma sak i Gullringen, Krönbaden, Lindstorp och Rumskulla

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!