Var försiktig i svampskogen

Gott om svamp. Och flera svampförgiftningar. En av de lurigaste är toppig giftspindling, som är förvillande lik den goda trattkantarellen. - Man kan aldrig vara nog försiktig, säger Nina Ruff, som haft många svampkurser genom åren.

Skogschampinjoner och gula kantareller är smaskens. Men för att ge sig på bruna svampar med bruna skivor bör man vara riktigt säker på sin sak.

Skogschampinjoner och gula kantareller är smaskens. Men för att ge sig på bruna svampar med bruna skivor bör man vara riktigt säker på sin sak.

Foto:

Vimmerby2010-09-14 06:36

Regnet har fått skogens läckerheter att ploppa upp ur mossan och det är många som tar chansen och ger sig ut med svampkorgen. Men att det är gott om svamp har också en mörk baksida - och det märks, på Giftinformationscentralen.
- Vi får samtal varje dag från folk som mår dåligt, kräks och har diarréer, men de allra flesta av dem blir bra inom en dag eller två, säger överläkaren Mark Personne till Aftonbladet.se
Men det är inte alla svampar som bara ger obehag i magen. Svampmiddagen kan bli en betydligt mera dyrköpt läxa än så.
- Att plocka svamp man inte är säker på är en enorm risk, som i värsta fall slutar med invalidisering eller döden. Det kan också ta tid innan symptomen kommer och när man blir sjuk kanske man inte ens tänker på den där svampomeletten, säger Nina Ruff.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om