Var tionde ung man har problem

Årligen omsätter världens största spelbolag Bet365 över 220 miljarder kronor. Svenska spel genererar staten en vinst på nästan sju miljarder kronor per år.
Och trots att nästan alla människor som spelar går med förlust - fortsätter de att kasta bort sina pengar.
- Det är ett stort folkhälsoproblem, säger Håkan Wall, projektledare och psykolog på Stödlinjen.

Var tionde man mellan 18 och 25 år har problem med sitt spelande. Foto: Scanpix

Var tionde man mellan 18 och 25 år har problem med sitt spelande. Foto: Scanpix

Foto:

Vimmerby2015-01-14 07:17


Drygt 70 procent av det svenska folket ägnar sig åt spel om pengar i någon form varje år. Den genomsnittlige vuxne svensken spenderar ungefär 5 000 kronor årligen på spel.
Av de 70 procent som väljer att spela bedöms fem procent befinna sig i riskzonen. Två procent är problemspelare och 0,3 procent är diagnostiserade spelmissbrukare. Eftersom alla svenskar inte spelar, betyder det att elva procent av de som spelar har problem med sitt spelande.

170 000 svenskar
Det innebär att ungefär 170 000 svenskar spelar på ett problematiskt sätt. 340 000 är i riskzonen.
- Men jag skulle ändå inte säga att det har varit någon explosionsartad utveckling. Det är runt två procent av svenska folket som har spelproblem, och det är en stadig siffra. Den har legat där ganska länge och mönstret är tydligt i övriga världen också, säger Håkan Wall, projektledare och psykolog på Stödhjälpen, som hjälper problemspelare.
Skillnaden de senaste åren är att den som redan har problem har fått större och tyngre problem.
- Bland dem som redan har ett problematiskt spelande har det ökat. I dag är det så att drygt hälften av spelföretagens intäkter kommer från den här gruppen som har stora problem. Ingår man i den här två procentsgruppen får det allvarliga konsekvenser för ens liv. Det går ut över vänner, familj, jobb, studier och andra fritidssysslor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om