Miljöintresset och lusten att påverka fick Annika Fundin att ta steget från dåvarande Ungdomsrådet i Vimmerby till politiken.
Nu är det hennes fjärde mandatperiod. Efter att Caroline Axelsson tagit sikte på landstinget är Annika Fundin MP:s förstanamn på kommunlistan. Hon har en ordinarie plats i miljö- och byggnämnden.
– En ganska utskälld nämnd, inte så politisk men med beslut som påverkar både privatpersoner och företag. Jag tycker det är intressant och det är lättare att påverka i en nämnd än med ett av 49 fullmäktigemandat.
I valet 2010 gjorde MP sitt bästa val. 2014 fick partiet 2,91 procent av rösterna – med den nya treprocentspärren som införts i kommunvalen hade det inte räckt 2018. Nu siktar man på att ta tillbaka det mandat i fullmäktige som man förlorade förra valet.
– Jag tycker att Miljöpartiet behövs i politiken i Vimmerby, vår kommun har ju inte hamnat på någon lysande placering i Miljöbarometerns kommunrankning. Det finns mycket att göra.
Vad behöver Vimmerby kommun göra för miljön?– Satsa på förnybar energi, till exempel undersöka möjligheten att investera solceller när man renoverar och bygger tak, kommunens mat ska vara lokalproducerad och ekologisk i så stor utsträckning som möjligt och man kan göra ännu mer för att minska matsvinnet.
Hur mycket miljöpartist är du i din vardag?– Jag gör vad jag kan, och det är inte svårt att hitta drivkraften – miljön och klimatet handlar om allas framtid. Vi borde äta mindre kött och ska man äta kött ska det vara svenskt – jag äter inte kött alls. Jag har ingen bil och cyklar för det mesta, jag källsorterar och försöker inte konsumera för mycket.
En lång sommar med värmebölja, torka och skogsbränder kan gynna partiet, på både lokal och regional nivå, tror Annika Fundin. Väder som avviker så rejält väcker oro kring klimatförändringar.
– Miljön är på tapeten igen och för oss, som alltid tycker att miljön borde vara på agendan och högaktuell, finns det all anledning att tro att det är positivt. Jag tror vi kommer att göra ett bättre val.
Vilket är ditt drömscenario för Vimmerby efter valet?– Jag tycker att regeringen gjort ett bra jobb, så ett samarbete mellan Miljöpartiet, Vänstern och Socialdemokraterna kan jag tänka mig. Men jag håller dörren öppen för samarbete med andra partier – dock har jag väldigt svårt att se att vi skulle gå ihop med SD.
Miljöpartiet hade bara tre namn på sin lista till kommunfullmäktigevalet 2014. Nu har man sex namn. .
Vad tror du kommer att vara avgörande för valet i Vimmerby?– Svårt att veta. Det har varit mycket diskussioner om situationen i skolan och barnomsorgen, men nu har det tystnat och det tycker jag är lite konstigt. Vi vill minska barngruppernas storlek i förskolan och jag tror att kommunen skulle behöva lägga mer pengar på att introducera vikarier för trygg bredvidgång. När det gäller nya förskolan vill vi inte ha den i VOK-skogen, det vore synd att använda mer av ett så fint rekreationsområde. Det finns bättre alternativ, som Nybble och Nossen.
Tillsammans med V har MP föreslagit att kommunens mål, 100 procent utbildade förskollärare i barnomsorgen, ska skrotas.
– Vi föreslår att man ska ha en tredjedel barnskötare. Som det är nu är en stor del av personalen barnskötare som gör ett fantastiskt jobb, men inte får fasta och trygga anställningar. Det är dålig personalpolitik.
I Sifos ”hemskhetsindex” från 2017, fick de svarande placera partierna på en värderingsskala från 1 – ”hemskt på alla vis” till 10 – ”perfekt på alla vis”. Nästan hälften, 49 procent, svarade att Miljöpartiet var hemskt.
– Det har varit tufft, och man kan ju se vad exempelvis en fråga som bensinpriset väcker för känslor. Diskussionerna på sociala medier är ju inte särskilt sakliga. Själv har jag aldrig mött hat eller hot, men andra gör det och påhopp är aldrig okej.
Nu tycker hon vindarna har vänt.
– Det känns annorlunda. Det är fokus på våra frågor. Det ger ny kraft och jag tror vi kommer att göra ett bra val, det måste man ju tro.