Varannan lastbilschaffis är en kvinna

De gör det för att det är så kul. Men också för att det ger jobb. Sen är det mäktigt och också en utmaning i en bransch där männen styr. När trafikskolan i Vimmerby har intensivkurs för att utbilda nya chaufförer är hälften kvinnor.

Tjejerna som ska ratta både bil och släp. När trafikskolan har intensivkurs för blivande lastbils-och busschaufförer är hälften kvinnor.

Tjejerna som ska ratta både bil och släp. När trafikskolan har intensivkurs för blivande lastbils-och busschaufförer är hälften kvinnor.

Foto:

Vimmerby2007-10-05 06:39

- Det är ovanligt mycket, det har vi aldrig haft någon gång förut. men kanske att fler och fler inser att det här är något också för tjejer, säger Rickard Hermansson, som är instruktör på kursen.
Kursen pågår i i fem intensiva dagar. Då får deltagarna både teori och praktik. Förmiddagarna ägnas åt lärarledd teori. På eftermiddagarna blir det praktisk körning och mera teori som självstudier.

Inte bara körregler
Det är inte bara trafikregler de ska lära sig.
- Mycket av teorin handlar om fordonen, hur det är konstruerade och fungerar. De ska lära sig att lastviktsberäkna, men också lagar och regler, säger Rickard Hermansson.
Sen är det körning. Först med lastbil. När det funkar kopplas släpet på. Sist blir det busskörning.
Kursen är öppen för alla. Motiven varierar. En del gör det får att få jobb och får kanske sina kostnader betalda av arbetsförmedlingen. Men det finns också företag som betalar utbildningen och någon kanske står för det själv.
- Det kan vara att man behöver trafikkortet för att köra hästsläp eller något sånt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om