Vårdelever gjorde praktik i Kenya

De har varit på vaccinationskampanjer långt ute i bushen. Träffat läkare och HIV-smittade, blivande mammor och nyförlösta, lärare och massor av glada ungar. Pratiken i Kenya blev en omvälvande upplevelse för eleverna på vård- och omsorgsutbildningen på Vimmerby Lärcenter.
- När man är där är det som att vara i en bubbla. På något sätt vill man vara kvar där, säger Amanda Engström.

Besök på en flickskola i Kimilili. "Överallt blev vi mottagna med sådan värme och kärlek", säger Frida Peterson, Amanda Engström, Elsa Ekdahl och Janne Olsson, som gjorde tre veckors utlandspraktik i Kenya.

Besök på en flickskola i Kimilili. "Överallt blev vi mottagna med sådan värme och kärlek", säger Frida Peterson, Amanda Engström, Elsa Ekdahl och Janne Olsson, som gjorde tre veckors utlandspraktik i Kenya.

Foto:

Vimmerby2014-02-15 05:06


Det är inte bara en mage i omställning som påminner om praktiken i Kenya. Intryck och känslor ligger också kvar. Kroppen är tillbaka i Vimmerby. En del av huvudet är fortfarande i Afrika.
- De tre veckorna i Kimilili är något av det bästa jag varit med om i mitt liv. Den gästvänlighet, värme och det välkomnande vi möttes av överallt var något helt otroligt och det är nästan svårt att prata om det, säger Elsa Ekdahl.
Det är första gången elever från Vimmerby Lärcenter varit på organiserad utlandspraktik, eller APL, Arbetsplatsförlagt lärande, på det här sättet. Janne Olsson, Elsa Ekdahl, Frida Peterson och Amanda Engström heter pionjärerna. En hel del tid vistades de på barnhemmet Gustaf Center, där merparten av de föräldralösa barnen förlorat sina föräldrar i AIDS.
- Det var väldigt speciellt. På många sätt är att så enkelt, de har ett litet spartanskt kök, barnen sover ofta två och två i varje säng. Men när man frågar vad som är deras viktigaste uppgift är det att alla 110 barn på hemmet ska känna att de tillhör en familj och att det är en relation som ska finnas för resten av livet. Det finns också en pedagogisk tanke bakom det där att de delar säng - när ett yngre barn kommer till barnhemmet får det trygghet hos ett äldre barn. Och de äldre ser det som helt naturligt att ta hand om de mindre.

Att tänka på ett annat vis har varit en återkommande aha-upplevelse under veckorna i Kenya.
- Har man inte belysning i labbet vänder man mikroskopet så man får nytta av ljuset från solen. De är väldigt bra på att se möjligheterna, att inte fokusera på det de inte har eller kan, utan på det man kan göra med de resurser som finns.
Mötet med barnen, på barnhemmet, på skolor och särskolor, har varit särskilt starkt.
- De är så oerhört intresserade av en, de flockas omkring oss och hela tiden känner man en liten hand smygas in i sin egen. Överallt är det bara breda leenden och det var väldigt fint att se positiva exempel på särskolor - särskilt den sista vi besökte. Där var man otroligt bra på att uppmuntra barnen, säger Janne Olsson.
Under sina fältstudier på olika kliniker har de varit med om mycket. Amanda Engström och Elsa Ekdahl har varit ute på vaccinationskampanjer mot polio.
- Vi har varit med på vaccinationer där vårdcentralens personal åkte ut till skolor och till hyddor långt ut på landsbygden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om