Vårdnadsbidrag klubbat efter het debatt i kf

Det blir ett kommunalt vårdnadsbidrag i Vimmerby. Efter en het debatt klubbade fullmäktige förslaget sent på måndagskvällen.

Vimmerby2008-08-26 06:21

Socialdemokraterna gick till attack på bred front mot det kommunala vårdnadsbidrag som Vimmerbyalliansen vill införa för alla föräldrar som inte använder sig av den kommunala barnomsorgen för sina barn som är under tre år.
3000 kronor per månad och barn blir bidraget, som vare sig är skattepliktigt eller pensionsgrundande. Kjell Bülow, s, ifrågasatte direkt för vem vårdnadsbidraget kan vara ett realistiskt alternativ.
- Det är få som kan klara sig på det här, en ensamstående förälder har inte en chans. Den miljon kronor som vårdnadsbidraget kommer att kosta kommunen behövs bättre i skolan, sade han.

Attack på förskolan
Helen Nilsson, s, spädde på:
- Med det här tar vi steget över till en helt annan familjepolitik i det här landet. En familjepolitik som innebär att vi ger ett stöd för att kvinnorna ska stanna hemma och ansvara för barnen, sade hon och använde Norge som varningsexempel.
- Där infördes motsvarande system för snart tio år sedan. Nu ska det avskaffas eftersom inget av de mål man var ute efter infriades. Det blev bara trettio minuter mer hemma hos barnen - i veckan, sade hon.
Hon ansåg också reformen som Vimmerbyalliansen vill genomföra vara som en attack på hela förskolan.
- Det här är både dyrt och dumt.
Annica Högberg, s, ville veta hur många i fullmäktigesalen som skulle kunna ta ett politiskt uppdrag på för 3000 kronor i månaden - utan några andra inkomster.
Ingen ville hoppa på det tåget.
Däremot försvarade särskilt Gudrun Brunegård, kd, vårnadsbidraget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om