Våren är redan här – om prognosen håller

Det må så vara att sportlovet till stora delar töar bort. Men nu ska våren vara här. Eller rättare sagt – på onsdag eller torsdag vet vi säkert.

Den meterologiska våren började 19 februari år. Då har det varit dygnsmedeltemperaturer på plussidan sju dygn i sträck. I varje fall om  prognoserna håller.

Den meterologiska våren började 19 februari år. Då har det varit dygnsmedeltemperaturer på plussidan sju dygn i sträck. I varje fall om prognoserna håller.

Foto: Dennis Pettersson/Arkiv

Vimmerby2021-02-22 20:00

– Den meteorologiska våren börjar när vi haft en dygnsmedeltemperatur över noll i sju dygn i sträck, berättar Linus Karlsson, meteorolog på SMHI i Norrköping. Så under andra halvan av nästa vecka vet vi bestämt.

Om prognoserna håller, det talas om rena rama vårvädret framöver, så började våren den 19 februari i år. När sjudygnsgränsen är passerad, får man backa sju dygn tillbaka för att få fram det exakta datumet när våren började. Rent tekniskt alltså.

För även om den meteorologiska våren har börjat kan det fortfarande bli rejält kallt om nätterna. Det är dygnsmedeltemperaturen som räknas. 

– Så är det tio plusgrader på dagen, krävs det tio minusgrader under lika lång tid för att det ska jämna ut sig, säger Linus Karlsson.

19 februari kan tyckas vara väldigt tidigt för att våren ska börja, men enligt Linus Karlsson är det inget datum som sticker ut åt något håll. 

– Det varierar år från år, säger han, vissa år kan kylan hänga i till fram i mars, men förra året till exempel hade vi en väldigt mild vinter. Så då började våren tidigare. 

Den meteorologiska våren kan dock inte börja tidigare än 15 februari.

– Tittar vi framåt, så är det plusgrader som dominerar, säger Linus Karlsson, de kommande dagarna kan det komma att bli dagstemperaturer på uppåt tio grader i Vimmerby-Hultsfredstrakten. Ja, i hela Götaland och en bra bit upp i Svealand.

Så prognosen att den meterologiska våren började 19 februari i år ser ut att hålla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!