Vargen observerad i grannkommun

Vid 9.40-tiden på fredagen ser en kvinna ett djur på 50 meters avstånd, som hon bedömer är en varg. Detta sker längs ett motionsspår i Oskarshamn.

Kvinnan som gjorde synobservationen av en misstänkt varg på fredagsförmiddagen i Oskarshamn hann dock inte få upp mobilen tillräckligt snabbt för att kunna ta en bild. Den här bilden är en äldre bild från Norge.

Kvinnan som gjorde synobservationen av en misstänkt varg på fredagsförmiddagen i Oskarshamn hann dock inte få upp mobilen tillräckligt snabbt för att kunna ta en bild. Den här bilden är en äldre bild från Norge.

Foto: Paul Kleiven/ NTB/ TT

Vimmerby2023-11-24 19:30

Kvinnan rapporterar i appen Scandobs att hon är säker på att det är varg, men eftersom hon inte hann få någon bild på djuret är den inte möjlig att bekräfta eller dementera för länsstyrelsen.

Den skulle dock kunna tyda på att vandringsvargen, som dödat tamboskap i Skåne, Blekinge och Kalmar län nu är på väg vidare norrut.

– Jag har varit i kontakt med henne och hennes uppfattning är att det är en varg, och det kan det mycket väl vara. Risken är väl att den kommer upp mot Västervik också, historiskt sett har ju vandringsvargarna följt en kust nedåt, och en annan kust uppåt, säger Johan Segergren, kvalitetssäkrare på länsstyrelsen.

– Det här är en indikation, så god som någon.

I övrigt har det varit lugnt med observationer de senaste dagarna. Hans önskan är att få in en bild eller ett spår i snö, som gör att man med säkerhet kan slå fast vargens väg.

Skyddsjakten pausades som bekant under torsdagen sedan Svenska Rovdjursföreningen överklagat länsstyrelsens beslut. Det är nu upp till förvaltningsrätten att avgöra nästa steg.

Avdelningschef Anders Karlsson på länsstyrelsen berättar att de skickat in dna-prov från angreppen i länet för att med säkerhet kunna slå fast att det är samma individ som angripit får i Torsås, Trekanten, Ålem och Mönsterås.

– Än så länge har vi bara rörelsemönster på att det är samma. 

Vet du när förvaltningsrätten kan komma med sitt avgörande?

– Nej, det vet jag faktiskt inte. Men vi har fem dagar på oss att yttra oss, sedan får vi se, säger Karlsson. 

Observationen

Oskarshamnskvinnan skriver i appen Scandobs:

"Kom ner från blåa slingan (där man kan vika av) på mtb-spåret. Hade min hund lös på morgonpromenaden. Ser att det står en varg 50 meter framför. Större än min labbetik på 60 hög mankhöjd. Syns tydligt att det är en varg. /.../ Vargen kollar en stund sedan lunkar in i skogen. Riktning mot Trattvägenhållet."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!