Världsstjärnan har blivit Vimmerbybo

Bor Kosovare Asllani i Vimmerby? Både ja och nej. Nu kan Vimmerby Tidning avslöja att världsstjärnan är folkbokförd i kommunen igen – efter 16 år på andra adresser.

Fotbollsstjärnan Kosovare Asllani är uppväxt i Vimmerby. Och sedan ett drygt halvår tillbaka är hon folkbokförd i sin gamla hemkommun.

Fotbollsstjärnan Kosovare Asllani är uppväxt i Vimmerby. Och sedan ett drygt halvår tillbaka är hon folkbokförd i sin gamla hemkommun.

Foto: Bildbyrån

Vimmerby2024-01-27 07:00

Den senaste veckan har Vimmerby Tidning gått igenom den nya taxeringskalendern, som gäller för deklarationsåret 2023. Helt plötsligt dök det upp ett oväntat namn. Kosovare Asllani.

Det är allmänt känt att den 34-åriga fotbollsstjärnan från Vimmerby äger en sommarstuga i sin gamla hemkommun. Men hon har inte varit folkbokförd i Vimmerby sedan 2007.

Nu har läget förändrats. Skatteverket bekräftar att Kosovare Asllani är skriven på en adress i Vimmerby kommun.

– Hon bytte folkbokföringsadress den 19 juni 2023, säger en medarbetare på skatteupplysningen.

Sedan "Kosse" blev fotbollsproffs har hon mestadels varit skriven i Linköping. Där ägde hon ett radhus fram till förra sommaren, innan det såldes för knappt fem miljoner kronor. Det var alltså i samband med den affären som hon bytte svensk folkbokföringsadress. Det finns även ett aktiebolag i hennes namn som numera är skriven på samma adress i Vimmerby.

Frågan är om den här flytten kommer innebära några extra skattepengar för kommunen? Eftersom Kosovare Asllani bor och arbetar i Italien, där hon spelar för storklubben Milan, är det inte glasklart vad som gäller.

En expert på Skatteverket säger så här om situationen:

– Enligt det avtal som finns mellan Sverige och Italien betalar idrottsmän, skådespelare och liknande yrkesutövare skatt i det land som verksamheten utövas. I det här fallet Italien. Men om personen har andra inkomster i Sverige, och är folkbokförd här, ska den delen beskattas i Sverige.

Kosovare Asllanis deklarerade inkomst i Sverige har skiftat genom åren. 2019 var det över en miljon kronor. 2020 var det 158 000 kronor och 2021 var det 244 000 kronor. 2022, som är den senaste uppgiften som finns, steg det igen till 791 000 kronor.

När kommer Kosovare Asllani börja betala skatt i Vimmerby kommun?

– Från den 1 januari 2024. Det är folkbokföringsadressen den 1 november som styr i vilken kommun man betalar skatt det kommande året, säger experten på Skatteverket.

Kosovare Asllani har haft en enastående fotbollskarriär och är en av Sveriges bästa spelare genom tiderna. Utöver moderklubben Vimmerby IF har hon spelat i Linköping, Chicago, Kristianstad, Paris, Manchester City, Real Madrid och Milan.

Dessutom har hon 182 landskamper och flera mästerskapsmedaljer på meritlistan.

• Vi har sökt Kosovare Asllani för en kommentar.

Det var i VIF:s gula tröja som Kosovare Asllani slog igenom. Sedan fortsatte karriären i Linköping, innan hon så småningom värvades till flera toppklubbar runt om i Europa.
Det var i VIF:s gula tröja som Kosovare Asllani slog igenom. Sedan fortsatte karriären i Linköping, innan hon så småningom värvades till flera toppklubbar runt om i Europa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!