Varm höst svår för skogsföretagen

Hösten 2014 går till historien som en av de varmaste någonsin. Det ställer till det för skogsföretagen, som nu får lägga det avverkade biobränslet på hög. - Jag hörde att energiföretagen använt 50-60 procent mindre än vanligt i oktober, säger Joakim Rosén, råvaruinköpare på Frödinge Skog AB.

Den varma hösten gör att skogsföretagen måste bearbeta den avverkade skogen fortare. Annars riskerar den att missfärgas. Foto: Scanpix

Den varma hösten gör att skogsföretagen måste bearbeta den avverkade skogen fortare. Annars riskerar den att missfärgas. Foto: Scanpix

Foto:

Vimmerby2014-11-03 07:33


Medeltemperaturen i länet ligger mellan tre-fyra grader varmare än normalt. Särskilt har skillnaden märkts under oktober månad, där temperaturer runt 15 grader inte har varit särskilt ovanliga.
Skönt, tycker säkert många. Sådär, tycker andra. Skogsföretagen lär hamna i den senare kategorin. När värmeverken förbrukar mindre biobränsle ökar skogsföretagens lager av flis och bränsletimmer.

50 procent mindre
Joakim Rosén på Frödinge Skog AB uppskattar att värmeverken behövt förbruka ungefär 50 procent mindre än normalt för oktober månad.
- Man kan säga att vi förlorar en månads leverans på energisidan. Det har inte gått åt någonting och våra lager ökar. Den delen får vi snurr på när det är kallt så det intresset har ju jag, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om