Vimarhem: "Stäng ute solen och vädra på natten"

Höga temperaturer väntas i dagarna komma till Vimmerby. För att undvika att värmeböljan tar sig in inomhus menar Johan Oléhn på Vimarhem att det finns vissa saker att tänka på.

"Det viktiga är för hyresgästerna att hålla ute så mycket av solljuset som möjligt och vädra nattetid" säger , Johan Oléhn på Vimarhem.

"Det viktiga är för hyresgästerna att hålla ute så mycket av solljuset som möjligt och vädra nattetid" säger , Johan Oléhn på Vimarhem.

Foto: Martina Holmberg/Johanna Rotebäck

Vimmerby2022-07-20 06:00

Enligt SMHI kan det under onsdag och torsdag bli temperaturer på omkring 35 grader i Vimmerby. Temperaturer som Vimarhem menar att de inte kan råda bot på. 

– Det finns ingen möjlighet för oss att göra något åt det. Våra byggnader är omgärdade av utomhustemperaturen. Jag vet att det tidigare varit synpunkter från våra hyresgästers håll att vi ska kunna garantera en viss temperatur men så fungerar det inte, säger vd Johan Oléhn.

Istället menar han att det är saker som hyresgästerna kan tänka på för att hålla bostaden så sval som möjligt.

– Det är tips vi kan ge är att stänga ute solen så mycket som möjligt. Så man stänger fönstren på dagtid, inte öppnar som en del tror att man ska göra. När det är natt och temperaturen sjunker under temperaturen inomhus så försöker man ta in så mycket nattkyla som möjligt för att kyla ner. 

undefined
Enligt Fastighetsägarna kan det hjälpa att ställa en skål med is framför en fläkt för att kyla ner bostaden.

Branschorganisation Fastighetsägarna tipsar om att dagtid dra för persienner, och ställa en skål med is framför en fläkt och låta luften cirkulera. Nattetid tipsar de om att skapa korsdrag, plus att eventuellt hänga upp blöta lakan eller handdukar framför fönster och dörrar för att kyla ner luften ytterliggare. Övriga tips är att stänga av alla apparater som alstrar värme, till exempel teven, hålla lampor släckta och att när det är som varmast undvika att sätta på ugn, spis och diskmaskin.

– Jag hoppas att det reder sig för speciellt de äldre som är lite känsligare, säger Johan Oléhn.

"Det här böljan kom lite plötsligt den här gången upplever jag", säger Johan Oléhn på Vimarhem.
"Det här böljan kom lite plötsligt den här gången upplever jag", säger Johan Oléhn på Vimarhem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!