Värmerekord i Vimmerby i vinterkylan

Vimmerby energi sätter nytt värmerekord i vinterkylan. 30 megawatt värme produceras per dygn för att kommuninvånarna inte ska frysa. - Så mycket har vi aldrig tidigare produceras i våra värmeverk, säger Roger Carlsson. Till det här går det åt 240 ton flis. Det är detsamma som sex lastlastbilar med släp - per dygn.

Vimmerby Energi eldar för fullt i alla pannor. Totalt går det åt 240 ton flis varje dygn. Så här sätts värmerekord mitt i vinterkylan.

Vimmerby Energi eldar för fullt i alla pannor. Totalt går det åt 240 ton flis varje dygn. Så här sätts värmerekord mitt i vinterkylan.

Foto:

Vimmerby2010-01-08 07:25

Den inhållande vargavintern sätter press på det kommunala energibolagets verksamheter.
Samtliga närmare 20-talet pannor i systemen för fjärrvärme och närvärme går för fullt. Dygnet runt. Och lastbilar kommer regelbundet med bränsle till pannorna. Totalt går det alltså åt sex fullastade bilar med släp per dygn för att hålla pannorna med bränsle.
- Bara på Södra Näs eldar vi upp fem lastbilslaster om dygnet nu, och så går det åt ungefär en last till övriga pannor, säger Roger Carlsson.
Det är ovanligt att det blir så lång period med kyla som vi haft de senaste veckorna. Bara någon enstaka dag med töväder sedan före jul är sällsynt.
- Det här frestar på våra verksamheter ordentligt, både personal och utrustning måste nu upp till bevis, säger Roger Carlsson.

Små störningar
Han tycker dock att det har fungerat bra.
- Vi har haft några enstaka driftstörningar, det var något i Gullringen där kunder märkte av att varmvattnet inte räckte till, men annars har det varit mindre störningar som kunderna inte märkt, säger han.

Värmerekord
Det nya värmerekordet för bolaget är nu 30 megawatt på ett dygn.
- Det är då fördelat på 4-5 megawatt ute i de mindre verken och resten vid Södra Näs.
- Det är många delar som måste fungera, planeringen för bränsleleveranserna som måste komma regelbundet under dygnet, de måste komma innan bränslet tar slut, men först när det finns utrymme att ta emot ett nytt lass om 40 ton flis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om