Varning för bad i Vimmerbysjö

Kommunen avråder från att bada i sjön Krön strax norr om Vimmerby. Vid kontroller i slutet av förra veckan konstaterades att det sker algblomning i sjön.

Varning för bad i Krön på grund av algblomning. Kommunen avråder sen slutet av förra veckan för bad i sjöb Krön. Det gäller särskilt barn och husdjur.

Varning för bad i Krön på grund av algblomning. Kommunen avråder sen slutet av förra veckan för bad i sjöb Krön. Det gäller särskilt barn och husdjur.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-08-02 08:10

Varningsskyltar har satts upp vid badplatsen intill Kröngården, men avrådan gäller hela sjön.

Det var vid ordinarie kontroll och badvattnets kvalité i torsdags som man också upptäckte algblomning i Krön. En extra kontroll på fredagen bekräftade att det pågår algblomning i sjön.

"Vattnet bedömdes vara grumlat av alger. Eftersom alger kan vara farliga att få i sig och att få på huden ska du undvika att bada vid Krön under tiden som algblomningen pågår. En skylt har satts upp med avrådan om bad" skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Enligt SMHI kan algblomningar har olika färg och utseende beroende på mängd och art.  Giftigheten varierar också, både mellan arter och inom samma art.

De första symptomen vid förgiftning är likartade hos människa och djur: illamående, kräkningar, diarré och eventuellt feber. Man kan även drabbas av hudirritationer och ögonbesvär. Den som får såna symtom uppmanas kontakta läkare.

Det är extra viktigt att inte låta barn leka i vattnet eller vid strandkanten. 

 

Husdjur, boskap och vilda djur är de som löper störst risk att bli drabbade i samband med algblomningar. Djur som dricker algbemängt vatten kan bli allvarligt sjuka och till och med dö av förgiftning. Husdjur som uppvisar symptom bör därför få veterinärvård så fort som möjligt.

Kommunen avråder från bad så länge algblomningen pågår. Nya kontroller kommer att genomföras under veckan.

Algblomningen gör att vattnet är grönt och grumligt.
Algblomningen gör att vattnet är grönt och grumligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om