Att fjortonåringen kommer hem och luktar rök är inte lika vanlig anledning till allvarssnack som för några decennier sedan. Scenen har ändrats. I takt med att rökningen av vanliga cigaretter minskar har bruket av de nya nikotinprodukterna ökat, framförallt bland ungdomar.
Enligt den färskaste drogvaneundersökningen i Vimmerby kommun svarar 20 procent av eleverna i årskurs åtta att de rökt e-cigaretter, eller vejpat, flera gånger och 13 procent svarar att de gjort det en gång. Motsvarande siffror för 2020 var 14 respektive 12 procent och för 2022 14 respektive 11 procent.
De som svarat att de snusar ger mer bilden av berg-och-dalbana de senaste åren, det går upp och det går ner. Men av de 14 procent av åttondeklassarna som svarat att de snusar är det åtta procent som svarat att snuset är vitt ”ibland” och sju procent att det ”alltid” är vitt.
– Att hålla koll på de nya nikotinprodukterna är inte det lättaste, säger Anja Persson, folkhälsosamordnare med ansvar för ANDTS (Alkohol, narkotika, dopning, tobak/nikotin och spel).
– Ibland är det nog så att tonåringarna vet mer än sina föräldrar. Som förälder eller vårdnadshavare är det viktigt att få lite koll, så att man kan argumentera emot, att veta vad man pratar om. När något marknadsförs som tobaksfritt är det lätt att tänka ”mindre farligt”, men vi vet att många av de här produkterna faktiskt innehåller ännu mer nikotin, och nikotin är både skadligt och beroendeframkallande.
För att ge vuxna just bättre koll är vårens första "Föräldrapeppen", de digitala föreläsningar som folkhälsoenheten började med under pandemin, och har fortsatt med, helt vikt åt den här lite snåriga nikotindjungeln. Fram till den 9 mars kan man se föreläsningen ”Från brunt och ute till vitt, fräscht och inne”.
– Nio av tio nikotinister börjar när de är tonåringar. Om vi kan skydda våra barn från nikotinet fram till de är 20, är risken liten att de någonsin börjar.
Vilket är ditt bästa tips till föräldrar?
– Att jobba för en bra och öppen relation med sitt barn, men också att prata med andra vuxna om det här. Det är viktigt att vuxna runt barnen är eniga, att alla vuxna barnet möter säger nej.
Vape och vitt snus är lockande för en yngre målgrupp.
– Du sitter inte i ett moln av tobaksrök, barnet luktar inte rök när det kommer hem. Kanske tror man att det är en ny parfym som luktar jordgubb. Det finns en uppsjö av olika smaker. Nu finns det dessutom engångsvape, som gör det enklare.
Vilka risker finns det?
– Nikotin är beroendeframkallande och påverkar hjärnan, särskilt en ung hjärna. Idag vet vi att det kan ge negativa effekter på koncentrationsförmågan och även öka risken för psykisk ohälsa. I andra änden finns det mycket kring de här produkterna vi inte vet, inte vad riskerna är på längre sikt. Det forskas, men det kommer att ta tid innan vi vet mera.
Ett argument för e-cigaretter är att det kan göra det enklare att sluta röka vanliga cigaretter. Det köper inte Anja Persson.
– Det kan lika gärna vara inkörsport. Risken att man börjar röka tobak, börjar dricka alkohol eller testar narkotika ökar bland de som vejpar. När det gäller andelen i åttan som röker vanliga cigaretter har det sjunkit till sju procent. Vad ökningen i vejpandet kan ge för resultat återstår att se.