Vart tionde barn i Vimmerby fattigt

Ungefär vart tionde barn i Vimmerby räknas som fattigt. En utredning som presenterades i kommunfullmäktige på måndagskvällen visar att det här är något som familjer och barn ofta skäms för och inte vill visa.

Många fattiga barn försöker dölja att familjen inte har det så gott ställt.

Många fattiga barn försöker dölja att familjen inte har det så gott ställt.

Foto:

Vimmerby2010-03-31 05:55



Allt färre svenskar lever under fattigdomsstrecket, visar en rapport från Socialstyrelsen. Men det finns fortfarande många familjer som inte får ekonomin att gå ihop - och i Vimmerby räknas ungefär vart tionde barn som fattigt.
Under 2008 fick socialnämnden i Vimmerby i uppdrag att analysera barnfattigdomen i kommunen och komma med åtgärdsförslag. Därför gav socialförvaltningen en universitetsstudent uppdraget att göra en studie om barnfattigdomen i Vimmerby.
Nu är studien färdigställd, och den visar bland annat att de ekonomiskt utsatta barnen i Vimmerby skäms för sin situation och därför döljer den inför andra människor. Den visar också att ekonomiskt utsatta barn har sämre möjligheter till social delaktighet än andra barn och därför riskerar att hamna i utanförskap. Familjens dåliga ekonomi kan också påverka deras utbildningsmöjligheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om