Vårtecknet – äntligen är sopbilen här!

Tack vare en ovanligt mild vinter har Vimmerby kommun redan kommit igång med sopningen av sand från gator och trottoarer.

En mindre maskin som används på trottoarer där det är extra trångt och svårt att komma fram med de stora.

En mindre maskin som används på trottoarer där det är extra trångt och svårt att komma fram med de stora.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2019-03-28 12:00

Att kommunens gatukontor ger sig ut med sina maskiner för att sopa upp sand efter vintern är ett säkert tecken på att våren är i antågande. I Vimmerby kommun har redan det arbetet påbörjats trots att mars månad inte är slut än.

– Det är verkligen rekordtidigt vi är igång. Ifjol hade vi fortfarande fullt upp med snöröjning vid den här tiden. Jag vet att jag hade 80 timmar i komp att ta ut i mars förra året på grund av alla snö, säger Andreas Roth som leder den här typen av arbete på Gatukontoret.

I år har han och hans kollegor fått ställa undan snöplogarna och ta fram maskinerna för sandsopning istället.

– Vi passade på att fixa till skolgårdarna i början av förra veckan i samband med att skolan hade studiedagar. Sedan har vi fokuserat på gångbanor och trottoarer de senaste dagarna. Senare delen av den här veckan har vi kommit igång med gator och vägar. Sedan ger vi oss på bostadsområden, men tidsplanen är lite osäker eftersom arbetet är känsligt för väder. Regnar det för mycket blir gruset smetigt och svårt att få upp, säger Andreas Roth som har ett tips till fastighetsägare som vill underlätta det kommande arbetet.

– Vi är väldigt tacksamma om man hjälper till och sopar ut sand från murar och staket där vi har svårt att komma åt med våra maskiner så det hamnar en bit ut i gatan. Då blir det enklare för oss. Sedan är det bra att tänka på att inte ha fordon parkerade ute på gatan den närmaste tiden, säger Andreas Roth.

Gatukontorets maskiner kommer att bli en vanlig syn i Vimmerby de kommande veckorna.
Gatukontorets maskiner kommer att bli en vanlig syn i Vimmerby de kommande veckorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!