Körde på fel sida av riksvägen – orsakade olycka

I tisdags var det en singelolycka på riksväg 40, strax utanför Vimmerby. Nu berättar polisen att den kvinnliga föraren i 75-årsåldern körde på fel sida av vägen – innan hon tvingades svänga in i ett vajerräcke för att undvika en frontalkrock.

Bilisten körde i fel körbana och svängde in i vajerräcket för att undvika en frontalkrock.

Bilisten körde i fel körbana och svängde in i vajerräcket för att undvika en frontalkrock.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-01-25 09:40

Det var klockan 13.48 på tisdagen som räddningstjänsten larmades till riksväg 40, med anledning av en trafikolycka. Strax före infarten till Nossen hade en personbil kört in i vajerräcket som separerar de båda körbanorna.

Inledningsvis var det oklart vad som orsakade olyckan – men under onsdagen hade polisen mer att berätta.

Kvinnan hade varit i Vimmerby och skulle köra österut mot Västervik. När hon svängde ut på riksvägen vid Björkbacken valde hon fel körbana och körde mot trafiken i cirka 1,5 kilometer.

– I höjd med Nossen kom det ett fordon från andra hållet och kvinnan valde då att svänga in i vajerräcket för att undvika en kollission. Det kunde ha slutat mycket värre än vad det gjorde, säger Ulf Gollungberg vid polisen.

Ja, utifrån förutsättningarna möttes bilarna i rätt läge. Hade mötet skett några hundra meter tidigare, där det är enfiligt, hade det med stor sannolikhet blivit en frontalkrock.

Efter olyckan var det långa köer på riksvägen. Kvinnan klarade sig utan några synliga skador, men hon var chockad och fick följa med ambulansen till sjukhuset för kontroll.

Bilen fick kraftiga plåtskador och behövde bärgas bort från platsen.

– Vi har upprättat en anmälan om vårdslöshet i trafik. Den misstänkta föraren är hemmahörande i Västerviks kommun, säger Ulf Gollungberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!