På grund av de låga vattennivåerna i länet gör Länsstyrelsen en regional sammanställning över vattenläget.
Den senaste lägeskollen genomfördes den tionde mars då en webenkät skickades ut till de olika kommunerna.
Resultatet visar att det inte råder någon akut vattenbrist just nu, men att det råder en ”fara för vattenbrist vid utebliven nederbörd”. I sammanställningen framgår också att norra länsdelarna har störst risk att få brist på vatten i sommar.
Stämmer det att Vimmerby är en av de kommuner som bör vara mest oroade för vattenbrist?
– Ja, det stämmer. Läget är värst i nordvästra länet. Förra året var det Öland som hade väldigt låga vattennivåer men där har man nu vidtagit flera åtgärder genom att bland annat ta gamla vattentäkter i bruk och satsa på reningsverk och avsaltningsverk, säger Karin Bergman på Länsstyrelsen.
I rapporten från mars månad står det att kommunens tre vattentäkter som finns i Skillingarum och Västra Skogen i Vimmerby, samt en i Södra Vi, är fortsatt låga om än långsamt stigande.
Torbjörn Swahn, VD på Vimmerby Energi- och Miljö, VEMAB, säger att nivåerna nu ligger sämre vad de gjorde vid den här tiden förra året.
– Vi ser ju att vi har låga grundvattennivåer och de ligger lägre än de gjorde förra året, säger han.
Hur allvarligt är det för Vimmerbys del, hur oroad ska man vara över vattenbristen?
– Det där är en jättesvår fråga att svara på i dagsläget. Eftersom vi har låga nivåer nu, och inte ser att vi får en återhämtning som vi har hoppats på. Men det är en situation som vi har under bevakning.
Hur kommer ni att jobba med vattenbristfrågan?
– Det vi gör framöver är att försöka hantera dricksvattenfrågan så att vi kan tillgodose allas behov. Men det kan säkert bli någon form av restriktion i form av bevattningsförbud eller liknande till sommaren. Då ska man bara använda dricksvattnet till det absolut viktigaste, som matlagning och hygien.
Torbjörn Swahn säger att kommunen fortsätter sitt arbete med att försöka hitta nya vattentäkter.
– En arbetsgrupp i kommunen jobbar med att ta fram en lokal vattenförsörjningsplan vilket är ett sätt att kartlägga nuvarande vattentäkter och deras kapacitet, men också var kommande vattentäkter ska kunna placeras. Sen ska vi som VA-huvudman ska kvalitetssäkra en ny vattentäkt, innan den kan tas i bruk.
Är det större brist på den kommunala sidan eller för de privata brunnarna?
– Enskilda fastighetsägare med egna brunnar har ju samma grundvattensystem som vi har till våra kommunala vattentäkter. Så det är säkert dåligt med vatten även i många egna brunnar, säger Torbjörn Swahn.