Vattenrådet bjuder in till öppet möte

Stångåns Vattenråd bjuder in till ett öppet möte på Näs i Vimmerby torsdag den 21 mars. På programmet står bland annat en föreläsning av naturfilmaren Johan Hammar.

Stångån flyter genom Vimmerby, Kinda och Linköpings kommun.

Stångån flyter genom Vimmerby, Kinda och Linköpings kommun.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2019-03-11 10:00

Stångåns Vattenråd är en intresseorganisation för Stångån och dess 59 delavrinningsområden. Den 20 mil långa ån rinner främst genom Vimmerby, Kinda och Linköpings kommun, men även Ydre och Åtvidaberg berörs. I Vattenrådet finns, förutom personer från de berörda kommunerna, även representanter för organisationer, föreningar, näringsliv samt markägare.

– Vattenrådets syfte är att vara ett forum för samverkan inom området när det gäller bland annat att främja en god vattenhushållning, vattenkvalitet och vattenkvantitet för långsiktigt bevarande av biologisk mångfald, säger Håkan Lundberg som är kommunekolog i Linköping och sekreterare i Vattenrådets styrelse.

På mötet i Vimmerby är föreläsningen av Johan Hammar en av höjdpunkterna.

– Han är vår egen David Attenborough och kommer att medverka på mötet som inspiratör. Han kommer visa unika bilder från sin tvååriga resa där han dokumenterat Sveriges sötvatten och åtgärder som görs för att förbättra vattenmiljöerna. Johan kommer lägga särskilt fokus på mindre åtgärder som kan göra stor skillnad, säger Håkan Lundberg.

Hur mår Stångån i dagsläget?

– Generellt finns det goda förutsättningar då det är ett stort avrinningsområde med mestadels rena vattenmiljöer. Sedan finns det problem lokalt med föroreningar. Dessutom är vandringshinder ett allmänt problem som innebär att fisken har svårt att vandra och fortplanta sig, säger Håkan Lundberg.

Mötet den 21 mars är öppet för allmänheten.

Stångån mår relativt väl även om problem med föroreningar förekommer lokalt.
Stångån mår relativt väl även om problem med föroreningar förekommer lokalt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!