"Svårt beslut att lämna Vemab" – Så ska en ny vd hittas

Efter nära tio år i Vimmerby Energi- och Miljö AB, varav hälften som vd, lämnar Torbjörn Swahn det kommunala bolaget i Vimmerby för att bli vd för det kommunala energibolaget i Västervik, Västerviks, Miljö- och Energi AB.

Torbjörn Swahn Vimmerby energi- och Miljö AB

Torbjörn Swahn Vimmerby energi- och Miljö AB

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2021-06-24 18:00

– Det känns som ett naturligt steg i min egen utveckling, men det var ett svårt beslut. Det är alltid vemodigt att lämna en organisation när det är bra ruljangs i verksamheterna som vi ser att vi har i Vemab, säger Torbjörn Swahn.

Han pekar särskilt på de undersökningar som visar att bolagets kunder blivit alltmer nöjda och den senaste som pekar på att också medarbetarna i bolaget blivit mer nöjda med organisationen.

Torbjörn Swahn har arbetat i Vemab sen 2012. Först som teknisk chef. I mars 2016 tog han ett kliv vidare och tog över vd-jobbet efter Roger Carlsson som slutade för pension efter att ha varit vd sen bolaget bildades i mitten av 1990-talet.

– Det har varit ett intensivt och utvecklande arbete. Vi har bland annat förstärkt med mer ingenjörskompetens i alla våra olika verksamhetsgrenar, säger han om sina fem år som vd.

Vemab ansvarar i dag för el, elnät, värme, vatten och avlopp, renhållning och fiber och bolaget har totalt drygt 50 anställda.

Vad är det som gör att du byter jobb ?

– Det är väl så att det alltid är lockande med en större organisation och en större kommun och de utmaningar som det innebär. Sen har jag inte detaljkoll på exakt hur organisationen i Västervik är uppbyggt, inte mer än att det är cirka tre gånger större och det innebär flera led i organisationen. I Vemab har vi en förhållandevis platt organisation, säger Torbjörn Swahn. 

Han uppskattar att antalet anställda i Västerviks Miljö– och Energi har runt 160 anställda. När han lämnar Vemab för att tillträdda sin nya tjänst är inte helt klart.

– Nej, och det är inte så nära förestående. Jag har sex månaders uppsägningstid. Vi har en ambition att jag ska tillträda den 1 december, men vi får se hur det blir med den saken, säger han.

Ola Gustafsson (KD) är ordförande i styrelsen för det kommunala energibolaget i Vimmerby som nu står inför rekryteringen av en ny vd.

– Det är tråkigt att vi tappar Torbjörn Swahn, sen är jag inte helt överraskad. Jag vet att vd-jobbet i Västervik varit utlyst och Torbjörn bor i Västervik, men jag hoppades att han inte skulle söka, säger Ola Gustafsson.

Vemab kommer att ta hjälp med rekryteringen.

– Det måste vi när det handlar om en rekrytering på den här nivån. Vi börjar med det och det blir förstås en lång process för att landa rätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!